Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=db0fd8bd-2361-4624-898b-f05f03e367e9
Megosztás/Share

Manfred Weber szerint ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról – erről a Népszava cikke szerint a De Standaard című flamand lapnak beszélt a párt európai parlamenti frakcióvezetője. A CSU bajor politikusa azt is hozzátette: erről érlelődik a döntés, Orbán Viktor ugyanis eheti akciója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából. A magyar miniszterelnök megakadályozta a döntést az EU következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel elfogadták, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben a jogállamisági feltételek teljesülésétől tegyék függővé. Weber úgy látja: az erről szóló tárgyalást nem lenne szabad újranyitni.

A Fidesz tagságát tavaly márciusban függesztette fel a Néppárt, a kizárást hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte – idézi fel a Népszava. Ez elég lenne a szavazáshoz, ám az a járványhelyzet miatt csúszik. Weber arra a kérdésre, hogy szerinte távoznia kell-e a pártból a Fidesznek, annyit mondott: Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve. “Azt üzenem neki: Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!”

Ami a Magyarország ellen folyó, 7. cikk szerinti eljárás lezárását illeti, Weber szerint a lassú folyamat semmilyen eredményt nem hozott, így nem látna problémát abban, ha véget érne. Orbán sürgeti a lezárást, miközben a magyar kormány az Európai Bíróságon támadta meg az elindítást is, mondván, az erről szóló európai parlamenti döntés valójában nem a szükséges kétharmados arányban született meg. Akkor – vagyis a Sargentini-jelentésről szóló voksoláskor – Manfred Weber az eljárás elindítását támogatta.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201122_Manfred_Weber_EPP_Fidesz#rss