WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f83bc094-6e8f-4600-bad8-3acee8291a8b
Megosztás/Share

Az európai országok nem éltek a nyári hónapok kínálta lehetőséggel, a korlátozásokat pedig túl hamar oldották fel.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

2021 elején harmadik járványhullámra lehet számítani Európában, ha a kontinens kormányai megismétlik nyáron elkövetett hibájukat – mondta svájci lapoknak David Nabarro, a WHO koronavírussal foglalkozó különleges követe.

Nabarro szerint az európai országok elmulasztották kiépíteni a szükséges infrastruktúrát a nyári hónapok során, miután sikerült megfékezniük a járvány első hullámát. Ugyanez fog történni, ha újra elmulasztják a járvány kezeléséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.

Nabarro külön kiemelte Svájcot, amely (ellentétben a szomszédos országokkal) nem záratta be sípályáit, mindössze annyit írtak elő, hogy a sífelvonókon maszkot kell viselni. A szakember szerint az országban hamarosan magasra emelkedhet a betegek és a halottak száma.

Nabarro elismerően szólt az ázsiai országok, például Dél-Korea járványkezeléséről, ezekben az országokban ugyanis folyamatosan alacsony az esetek száma. A szakember szerint ennek egyik oka, hogy a lakosság komolyan veszi a vírust, az emberek tartják a távolságot egymástól, maszkot hordanak, rendszeresen fertőtlenítik a kezüket és a gyakran érintett felületeket. Az ázsiai országokban a betegeket izolálják, a veszélyeztetett csoportokat pedig védik.

A szakember szerint a sikeres ázsiai járványkezelés szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy nem szüntették meg túl korán a korlátozó intézkedéseket – azzal várni kell, amíg az esetszám alacsony lesz, és alacsonyan marad. „Európa válasza befejezetlen volt” – mondta Nabarro.

(Reuters)

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201122_WHOkovet_Ha_Europa_megint_elszurja_jon_a_harmadik_hullam#rss