Veszélyes a köd, a szállóporral is terjedhet a koronavírus

https://kep.index.hu/1/0/3551/35513/355139/35513953_2716505_416a036229267afd4052899378296840_wm.jpg
Megosztás/Share

A szállópor-szennyezés növeli a koronavírussal összefüggő halálozást egy új svájci tanulmány szerint. A szállópor magas koncentrációja és az influenzajárvány súlyossága közötti kapcsolatot régóta ismerik az epidemiológusok.

A Genfi Egyetem és a zürichi Műszaki Egyetem többféle tudományterületet felölelő kutatócsoportja most a finomszemcsék kiugróan nagy mennyisége és az új koronavírus fertőzőképessége közötti összefüggést vizsgálta.

Olaszországban és Franciaországban végzett kutatások szerint az új típusú koronavírus már tavaly év végén jelen volt Európában, de a megbetegedések és halálozások éles emelkedését csak idén tavasszal tapasztalták.

Idén februárnak végén a svájci Ticino kantonban, Magadino és Sottoceneri térségében uralkodó ködös időszak után robbanásszerű volt a növekedés a Covid-19 miatti kórházi esetek számában.

A szállópor-szennyezés erősödése különösen gyakori a Svájci-fennsíkon, amikor a ködképződés akadályozza a légtömegek cseréjét. Ilyenkor a kibocsátott gázok a köd alatti légrétegben halmozódnak fel. Az országba ezenkívül gyakran hordják be a szelek a szaharai homokviharok porát.

A svájci kutatók kimutatták, hogy a finomszemcsék, különösen a két és fél mikrométernél kisebbek kiugróan magas koncentrációja gyulladást okozhat a légutakban, az érrendszerben és sűrűbbé teheti a vért.

A finomszemcsék a koronavírust is szállíthatják,

ezt az influenza esetében bizonyították is. Egy olasz kutatás pedig az új koronavírus RNS-ét találta meg a szállópor szemcséin.

(Borítókép: Szarajevó füstköddel borított látképe 2015. december 21-én. Fotó: Fehim Demir / MTI / EPA)

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/11/26/koronavirus_koronavirus_a_vilagban_szallopor_jarvany_kutatas/