7 milliárd forint hálapénzt fizethetnek a nők a szülésért, a kamara szerződéshez kötné az orvosválasztást

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c462c14a-b2dc-465b-b061-0cc12456e186
Megosztás/Share

Átlátható viszonyokat teremtene a Magyar Orvosi Kamara a szülész-nőgyógyászoknál, a kismama szerződés ellenében választhatna olyan orvost, akinél állami kórházban szülni fog.

Továbbra sem törődik bele a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése abba, hogy a szigorú összeférhetetlenségi szabályoknál – mint az állami- és magánellátás közötti átjárás – a kormány kivételezne a szülész-nőgyógyászokkal. A szervezet szerint ez fenntartja a hálapénz intézményét, ugyanakkor tudomásul veszik azt is, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet belenyúlni a rendszerbe, mert attól kétségbe eshetnek a kismamák.

Éppen ezért a MOK kidolgozott egy olyan átmeneti javaslatot, amely tiszta helyzetet teremtve szerződéshez kötné a szabad orvosválasztást.

Lénárd Rita alelnök a szülésért adott hálapénzről szóló kerekasztal-beszélgetésen elmondta: a szakma által is támogatott javaslat értelmében a kismamának szerződést kellene kötnie az állami kórházzal, ahol majd szülni fog, megjelölve a közreműködő orvost.

Most vakszerencse kérdése, hogy a hálapénzzel megfizetett vagy kecsegtetett orvos mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok esetben nem válik be, nagyon sok nő számol be szülészeti erőszakról.

Jelenleg nincs tisztázva, mit vállal a pénzért az orvos, keveredik a magán- és az állami ellátás. A MOK vezetésének javaslata  értelmében külön megállapodás esetén lehetne térítést kérni a szülésért, a szerződésben pedig tisztázhatók volnának az extra szolgáltatások is.

A szerződés önmagában semmilyen előnnyel nem járhat, csak a személyes közreműködésért és az eltérő körülményekért fizet a kismama

– hangsúlyozta Lénárd. Hozzátette: az is nagyon fontos, hogyha bármilyen komplikáció fellép, el kell térni a szerződéstől, és a kismamát a megfelelő helyre kell irányítani.

A beszélgetésben Lénárd Rita utalt arra, hogy a javaslatot elküldték a kormánynak is, így megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az egészségügyi rendszert jelenleg irányító Belügyminisztériumot, hogy reagáljanak a felvetésre. Válasz egyelőre nem érkezett.

A kerekasztal-beszélgetést annak apropóján tartották most, hogy kiértékelték a K-Monitor és az EMMA szülési jogokért küzdő egyesület „szülésélmény-térképét”, amelyből kiderült:

idén októberig a válaszadó 11 ezer nő 68 százaléka fizetett hálapénzt a szülésért, többségük azért, hogy választott orvosnál szülhessen, illetve valóban hálás volt.

Íme az országos megoszlás:

© K-Monitor

Közép-Magyarországon kifejezetten kérik a hálapénzt:

© K-Monitor

A motiváció:

© K-Monitor

A hálapénz átlagos összege 111 ezer forint volt, ám a koronavírus-járvány alatt többen fizettek ennél magasabb összeget. A K-Monitor számításai szerint 7 milliárd forint lehet a hazai állami szülészetben fizetett hálapénz összege egy évben.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201217_magyar_orvosi_kamara_szulesz_orvosvalasztas_halapenz#rss