A koronavírus-oltóanyag gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése a Science szerint

Megosztás/Share

A Covid-19 elleni oltóanyag gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése a Science című tudományos folyóirat szerint.

Soha korábban nem dolgozott együtt ilyen nyíltan és ilyen rendszeresen ennyi konkurencia és hasonlóképpen egyedülálló a kormányok, az ipar, a tudomány és a nonprofit szervezetek közös erőfeszítése – olvasható a magazin indoklásában.

H. Holden Thorp, a magazin főszerkesztője szerint csak néhány héttel a lapzárta előtt vált nyilvánvalóvá, hogy a hatékony oltóanyag reménye valósággá válik.

A Covid-19 elleni hatóanyag megvalósítása sok elkötelezett tudós mai és múltbéli munkájának a bizonyítéka

– tette hozzá Jon Cohen, a Science tudósítója. Végre lehetséges választ adni arra a kérdésre, mikor lesz ennek vége. Ez egy valódi áttörés mindannyiunk számára – foglalta össze Thorp.

A magazin munkatársai a vakcina gyors kifejlesztése mellett kiemelték a többi lehetséges oltóanyag párhuzamosan futó kutatását és tesztelését is.

A gyorsaság ugyanakkor hibákat is okozott és fényt vetett a tudósok és a politikai döntéshozók közötti szakadékokra.

Korai kijelentések születtek a maszkhasználatról és a levegőn keresztül történő terjedésről, amelyeket aztán revideálni kellett. Nyilatkoztak szakértők a televízióban, akik állatkísérletek alapján kérdőjelezték meg az oltóanyag hatékonyságát, ami aztán lényegtelennek bizonyult

– mondta Thorp. A folyóirat nemcsak a pandémia fejlődését követte figyelemmel, hanem a koronavírus kutatásának mérföldköveit is. A Science megemlékezett 11 kutatóról is, akik 2020-ban koronavírus-fertőzés következtében hunytak el.

Az év további úttörő tudományos munkája a Science szerint az indonéz Celebesz szigetének eddigi legrégebbi barlangfestményeinek a felfedezése, a madarak bámulatos kognitív képességeit bemutató két tanulmány, egy betegség elsőként genetikai ollóval (CRISPR) történő gyógyítása, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazása a fehérjék redőződésének előrejelzéséhez.

Kiemelték továbbá a globális felmelegedéssel kapcsolatosan tett előrejelzések fejlődését is. Szintén nagy áttörés volt 2020-ban a magnetárok, vagyis neutroncsillagok és a gyors rádiókitörések közötti összefüggés felismerése.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/12/17/koronavirus_oltoanyag_science/