Bíróság elé állt Fekete-Győr András

https://kep.index.hu/1/0/3582/35820/358200/35820079_2738657_5d0e1ffd6a0f7ef002922d5c3e6792bb_wm.jpg
Megosztás/Share

Csütörtök délután 13 órakor tartottak előkészítő ülést a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Fekete-Győr András és társai ügyében, akik ellen még szeptember végén emelt vádat az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt.

Szarvas Koppány Bendegúz nem jelent meg a bíróságon, a Momentum VIII. kerületi önkormányzati képviselőjét koronavírus-fertőzés gyanújára hivatkozva mentette ki védőügyvédje. 

Fekete-Győr András azonban másodrendű vádlottként megjelent a bíróságon, ahol

nem ismerte el a bűncselekményt, amellyel az ügyészség vádolja.

Védőügyvédje három tanú személyes meghallgatására, valamint több tanú kizárására is indítványt tett a csütörtöki előkészítő ülésen. Fekete-Győr András jogi képviselője vélhetően a tüntetéseken intézkedő rendőrökre utalt, akik közül többen szerinte olyan általános körülményekről számoltak be a vallomásaikban, amelyek nincsenek összefüggésben a Momentum elnökének ügyével.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség korábban azt közölte, hogy Fekete-Győr Andrást azzal vádolják, hogy 2018. december 13-án este a Kossuth téren, a parlament főlépcsőjénél 

az épület védelmére felsorakozott rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstképző eszközt hajított, mely eszköz által kibocsátott füst a sorfalban lévő rendőrök látását és légzését akadályozva a létesítménybiztosítási rendőri intézkedést akadályozta.

A pártelnök a vádemelés után sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta:

mindenért vállalja a felelősséget, de a hatóság elleni erőszak vádját nevetségesnek tartja. 

Fekete-Győr szerint a „rabszolgatörvény” elleni demonstráción ő csupán egy játékboltban kapható pirotechnikai eszközt ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök figyelmeztetés nélkül fújtak könnygázt a demonstrálók arcába.

A lila füstöt eregető eszközzel az egyet nem értését szerette volna kifejezni a rendőri intézkedéssel szemben, azonban soha nem volt szándékában ártani a rendőröknek.

Az esetről egyébként felvételt is készített a rendőrség, amelyet itt lehet megtekinteni: 

A rendőrség felvétele

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

A vádhatóság a járványügyi helyzetre hivatkozva tárgyalás nélküli, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárást kezdeményezett a bíróságnál, azonban a bíróság hivatalból a tárgyalás megtartása mellett döntött. 

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/12/17/birosag_ele_allt_fekete-gyor_andras/