Koronavírus szövődményei miatt meghalt Harkiv polgármestere

Megosztás/Share

Elhunyt 61 éves korában Hennagyij Kernesz, az északkelet-ukrajnai Harkiv város polgármestere a Covid-19-megbetegedés szövődményeiben – közölte barátja és üzlettársa, Pavlo Fuksz csütörtökön Telegram-oldalán.

A polgármester halálának hírét Ihor Terehov, a harkivi városi tanács titkára is megerősítette.

Jurij Szidorenko, a harkivi városvezetés sajtótitkára közölte, hogy továbbra is Terehov fogja ellátni ügyvivőként a városvezetői tisztséget a három hónapon belül tartandó előrehozott polgármesteri választásokig.

Szidorenko december 11-én számolt be arról, hogy Kernesz állapota súlyosabbra fordult, veséi nem működnek. A 61 éves politikus szeptemberben fertőződött meg, romló egészsége miatt a berlini Charité egyetemi klinikára szállították kezelésre.

A harkivi választási bizottság egyébként november 4-én jelentette be, hogy Kerneszt újraválasztották a helyhatósági választásokon.

Kernesz jogi tanulmányokat végzett, és a harkivi állami közgazdaság-tudományi egyetem államigazgatási szakán tanult. 1998-tól a harkivi városi tanácsban képviselő, 2010-től polgármester volt. 2014-ben merényletet kíséreltek meg ellene politikai tevékenysége miatt, lőtt sebet kapott, ami miatt tolószékbe kényszerült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön az országba akkreditált nagykövetekkel tartott találkozóján kijelentette: elengedhetetlen, hogy még az év elején, lehetőleg januárban megkapják az első szállítmány vakcinát az oltási kampány megkezdése érdekében. Elismerte egyúttal, országának nem sikerült elérnie, hogy elsők között kapjon az oltóanyagból 2021 elején.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy Ukrajnában 21 millió ember tartozik abba a rizikócsoportba, amelynek tagjait az első körben kell beoltani. Elmondta, hogy Ukrajna a jövő év első felében kap nyolcmillió dózis oltóanyagot a COVAX finanszírozási alapon keresztül, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozott létre a koronavírus elleni védőoltásokhoz való méltányos hozzáférés biztosítására. Hozzátette, hogy Ukrajna további oltóanyaggyártókkal is egyeztetéseket folytat, ezek szállítmányai februárban várhatóak.

Ukrajnában a járvány kezdete óta 931 751 az igazolt fertőzöttek száma, akik közül 548 356-an meggyógyultak. A kór halálos áldozatainak száma 15 996.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/12/17/koronavirus_ukrajna_polgarmester/