WHO: jöhet harmadik hullám is

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/91/5891/article_320.jpg
Megosztás/Share

“Az összejöveteleket – amennyiben erre mód van – kültéren tanácsos megtartani, a résztvevőknek pedig ajánlott a maszk viselése és a kölcsönös távolságtartás. Ha beltéren gyűlnek össze, csökkentsék a résztvevők számát, és gondoskodjanak megfelelő szellőztetésről” – áll a közleményben, amelyben a WHO a beltéri összejövetelek nagyobb egészségügyi kockázatára is figyelmeztet. Jóllehet a szervezet elismeri a maszkviselés és a távolságtartás kényelmetlenségét, hangsúlyozzák, hogy e lépések nagyon fontosak az egészségmegőrzés érdekében, különösen abban az esetben, ha több háztartás és eltérő korú emberek gyűlnek össze.

Lehet, hogy kellemetlen, de a maszkviselést és a távolságtartást karácsonykor is gyakorolni kell. Fotó: Getty Images

Lehet, hogy kellemetlen, de a maszkviselést és a távolságtartást karácsonykor is gyakorolni kell.

Fotó: Getty Images

Óvatosan az ünnepségekkel

A vallási ünnepségekkel és a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban a világszervezet szintén aggodalmát fejezte ki, és arra kérte azon országok kormányait, ahol magasak az új típusú koronavírus miatti fertőzésszámok, hogy halasszák el ezeket. Amennyiben ez nem lehetséges – így a közlemény – ajánlatos a szertartásokat kültéren megtartani. Beltéri ünnepség esetén a szertartás idejének a lerövidítését és a résztvevők számának a korlátozását ajánlják.

A magas jövedelmű országok a 13 vezető oltóanyaggyártó vakcináinak több mint felét lefoglalták. Az alacsony és közepes jövedelmű országok pedig a fennmaradó részen osztozhatnak, pedig ezek adják a világ népességének több mint 85 százalékát. Részletek itt.

Komoly kockázata van egy újabb hullámnak

A járvány visszaszorításának terén elért törékeny eredmények ellenére a COVID-19 még mindig súlyos probléma az európai térségben, és komoly kockázata van egy harmadik hullám elindulásának 2021 első hónapjaiban, amit csak együttműködéssel lehet megelőzni. A WHO hangsúlyozza továbbá az egyéni felelősségvállalás fontosságát, és óva int mindenkit attól, hogy alábecsülje az egyes emberek és a kis közösségek által hozott, a pandémia alakulását érintő döntések jelentőségét.

December elején a világszervezet vészhelyzeti igazgatója, Michael Ryan eltanácsolta ez embereket a karácsonyi ölelésektől, leszögezve, hogy a testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járvány idején. A szakember “kellemetlennek” nevezte, hogy a szeretet megnyilvánulását ölelés formájában mellőzni kell, de mint mondta, létfontosságú, mivel “rémisztőek” a járvány adatai.

Két rák után a koronavírust is legyőzte a 78 éves Marika néni. A négyszeres nagymama igazi harcos. Ha kíváncsi a történetére, elolvashatja társportálunk, az nlc.hu cikkére kattintva.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/who_johet_harmadik_hullam_is/20201217124357