2 milliárd adag vakcinát kötött le a COVAX

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-vakcina-388070.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A GAVI vakcinaszövetség, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával megalakított nemzetközi koalíció (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI) vezette szövetség bejelentette, hogy a következő évben 1,3 milliárd engedélyezett oltóanyagot kívánnak szállítani 92 szegény, illetve közepes jövedelmű ország számára.

A COVAX kezdeményezéshez csatlakozott 190 ország mindegyike “hozzájut adagokhoz” 2021 első felében, az első szállítmányok 2021 első negyedévében indulnak, mihelyst az oltóanyagok megkapják a forgalomba hozáshoz szükséges engedélyeket, és az országok felkészültek a szállításra – áll a szövetség által kiadott közleményben.

Pénteken újabb megállapodásokat jelentettek be, az egyik egy szerződés az AstraZeneca brit céggel 170 millió adag vakcina vásárlásáról, a másik pedig egy megegyezési jegyzőkönyv 500 millió adag védőoltás beszerzéséről a Johnson & Johnsontól.

Richard Hatchett, a CEFI igazgatója közölte, hogy a COVAX-szövetség a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett vakcináról is tárgyal, amelyet a múlt héten engedélyeztek az Egyesült Államokban és a héten Nagy-Britanniában. Tárgyalnak a Moderna amerikai biotechnológiai vállalattal is, amelynek a vakcináját szakértők szerint rövidesen engedélyezik – mondta az igazgató.

A szegény országok ellátása védőoltással nagy kihívást jelent, a gazdag országok ugyanis eltökéltek, hogy minél előbb beoltják a teljes lakosságot. A COVAX-ot donorországok, nemzetközi hitelnyújtók, közöttük a Világbank és magánalapítványok – mint a Bill és Melinda Gates Alapítvány -finanszírozzák. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója pénteken közölte, hogy a COVAX számára biztosított újabb védőoltás-mennyiség “fantasztikus hír és mérföldkő a világ egészségügyében”.

A GAVI igazgatója, Seth Berkley közölte, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcinák globális és méltányos elosztása “reális és jó” cél. Hozzátette azonban, hogy további adagokra és ehhez több pénzre van szükség.  A COVAX kezdeményezést a GAVI és a WHO indította el áprilisban, hogy biztosítsák az oltásokat a szegény és közepes jövedelmű országok számára.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201218/2-milliard-adag-vakcinat-kotott-le-a-covax-462486