80 millió adaggal több vakcina érkezik az EU-ba a Modernától

https://kep.index.hu/1/0/3583/35836/358369/35836909_2739817_e0dbc2c1024afee3bfb036d27652bf69_wm.jpg
Megosztás/Share

80 millió dózissal több mRNA-1273 vakcinát rendelt meg a Modernától az Európai Bizottság a tagországok számára, miután az Európai Unió érvényesítette a rendelési állomány növelésére vonatkozó opcióját, az unió összességében 160 millió adag oltóanyagot vásárol a biotechnológiai vállalattól.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója azt mondta

nagyra értékelik a Moderna és az általuk kifejlesztett mRNA-1273 vakcina irányába megnyilvánuló bizalmat, amelyre bizonyíték az Európai Bizottság megnövelt rendelésállománya

Az erőfeszítéseinket most már egyre inkább a vakcina leszállításának előkészületeire összpontosítjuk, várjuk az EMA-tól és más hatóságoktól érkező jóváhagyást és elkötelezettebbek vagyunk, mint valaha a kormányokkal és nemzetközi partnereinkkel való együttműködéseink mellett, amelyek a globális járványhelyzet kezelését szolgálják – így Bancel.

A Modera frissítette az mRNA-1273 szállítására vonatkozó útmutatóját is. A közleményükből kiderül, hogy a helyben történő szállítás során kontrollált körülményeket kell biztosítani, a vakcinát 2-8°C-os hőmérsékleten kell tartani.

Ez azért fontos információ, mert megkönnyíti a helyi logisztikai feladatok végrehajtását, a vakcinát akár távolabbi helyszínekre is el lehet majd juttatni és a vártnál lényegesen kevesebb akadályba fog ütközni a lakosság átoltása. Amint az már egy korábbi nyilatkozatból tudható volt, az mRNA-1273 oltóanyag a háztartási hűtőgépek által is biztosítható, 2 és 8°C fok közötti hőmérsékleten harminc napig megőrzi felhasználhatóságát

– olvasható a cég közleményében.

Az Index beszámolt róla, hogy az amerikai Gyógyszerfelügyeleti Hatóság kiadott egy közleményt, amiben az áll, hogy a Moderna koronavírus elleni védőoltása biztonságos és hatékony. Azt is jelezték továbbá, hogy a vakcinát várhatóan a napokon belül sürgősséggel engedélyezik az egyesült államokban. Az amerikai biotechnológiai cég által kidolgozott védőoltásnak „nincs olyan speciális biztonsági problémája, amely miatt nem lehetne kiadni sürgősséggel az engedélyt” – írták tanulmányukban az fda szakértői, akik csütörtökön ülnek majd össze, hogy döntsenek az engedélyezésről.

A Moderna akkor úgy reagált, hogy a klinikai kísérletek utolsó szakaszának eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a vakcina már az első adag beadása után megvéd a tünetmentes fertőzésektől.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/12/18/moderna_vakcina_koronavirus/