Az év tudományos áttörése az oltóanyag kifejlesztése

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/39/5939/article_320.jpg
Megosztás/Share

Soha korábban nem dolgozott együtt ilyen nyíltan és ilyen rendszeresen ennyi konkurencia, és hasonlóképpen egyedülálló a kormányok, az ipar, a tudomány és a nonprofit szervezetek közös erőfeszítése – olvasható a magazin indoklásában. H. Holden Thorp, a magazin főszerkesztője szerint csak néhány héttel a lapzárta előtt vált nyilvánvalóvá, hogy a hatékony oltóanyag reménye valósággá válik.

Alacsony az osztrákok hajlandósága arra, hogy beoltassák magukat a világjárványt okozó új koronavírus ellen – állapította meg a Peter Hajek közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése. Közben már közzétették az ország oltási tervét, a politikusok pedig az oltás esetleges kötelezővé tételéről vitáznak. Kattintson a részletekért!

A kapkodás hibákat is okozott

“A COVID-19 elleni hatóanyag megvalósítása sok elkötelezett tudós mai és múltbéli munkájának a bizonyítéka” – tette hozzá Jon Cohen, a Science tudósítója. “Végre lehetséges választ adni arra a kérdésre, mikor lesz ennek vége. Ez egy valódi áttörés mindannyiunk számára” – foglalta össze Thorp.

A magazin munkatársai a vakcina gyors kifejlesztése mellett kiemelték a többi lehetséges oltóanyag párhuzamosan futó kutatását és tesztelését is. A gyorsaság ugyanakkor hibákat is okozott és rávilágított a tudósok és a politikai döntéshozók közötti szakadékokra. “Korai kijelentések születtek a maszkhasználatról és a levegőn keresztüli terjedésről, amelyeket aztán revideálni kellett. Nyilatkoztak szakértők a televízióban, akik állatkísérletek alapján kérdőjelezték meg az oltóanyag hatékonyságát, ami aztán lényegtelennek bizonyult” – mondta Thorp.

A Covid-19 elleni oltóanyag gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése. Fotó: Getty ImagesA COVID-19 elleni oltóanyag gyors kifejlesztése az év tudományos áttörése. Fotó: Getty Images

A folyóirat nemcsak a pandémia fejlődését követte figyelemmel, hanem a koronavírus kutatásának mérföldköveit is. A Science ezen felül megemlékezett 11 kutatóról is, akik 2020-ban koronavírus-fertőzés következtében hunytak el.

Az év további úttörő tudományos munkái közé tartozik a Science szerint az indonéz Celebesz szigetének eddigi legrégebbi barlangfestményeinek felfedezése, a madarak bámulatos kognitív képességeit bemutató két tanulmány, egy betegség elsőként genetikai ollóval (CRISPR) történő gyógyítása, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazása a fehérjék redőződésének előrejelzéséhez.

Kiemelték továbbá a globális felmelegedéssel kapcsolatosan tett előrejelzések fejlődését is. Szintén nagy áttörés volt 2020-ban a magnetárok, vagyis neutroncsillagok és a gyors rádiókitörések közötti összefüggés felismerése.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/az_ev_tudomanyos_attorese_az_oltoanyag_kifejlesztese/20201218135848