Csak idén 1,2 milliárd forintot költöttek aranyra befektetési célból a magyarok

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1fb918d5-d713-4ec5-b5a3-97461e963124
Megosztás/Share

A koronavírus-járvány ellenére (vagy éppen miatta) most is rendkívül népszerűek az online aukciók Magyarországon. A novekedes.hu azt írja: a BÁV-nál rekordszámú megbízást fogadtak, az árveréseken pedig szép számmal találtak gazdára a különféle aranyékszerek is. Példa gyanánt a társaság karácsonyi élő online árverését hozzák fel, ahol 3,6 millió forintot fizetett valaki egyetlen karékért. De a klasszikus ékszerek, a jegy- és karikagyűrűk is nagyon keresettek.

Érdekesség még, hogy az aranytömbök jóformán slágertermékké váltak Magyarországon, az értékesítések rekordszintre ugrottak. Az első ilyen időszak a járvány első megjelenésekor, márciusban volt tapasztalható, akkor a befektetési aranytömbök forgalma már elérte a 448 millió forintot a BÁV-nál. Az októberi és a novemberi árbevétel közel 300 millió forint volt.

A szakemberek szerint az aranytömbök iránti kiugró kereslet nem meglepő, amikor ugyanis nagy baj van a világban, a pénzpiacok alatt rezeg a léc, a nemesfém iránti kereslet, a magas árfolyam miatt, mindig az egekbe szökik. Ezt a jelenséget menekülő befektetésnek is nevezik, mellyel Magyarországon is sokan éltek:

november végére már több mint 1,2 milliárd forint értékű befektetési aranytömb kelt el, ami a számítások szerint csaknem 70 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója úgy véli, hogy a koronavírus hatásai még a jövő év elején is érezhetők lesznek, így várhatóan az arany iránti kereslet is megmarad.

Az unciánkénti aranyár jelenleg 1850 dollár körül mozog, de ez a jövő évre akár az unciánkénti 2300 dollárt is elérheti.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201218_bav_aranytomb_arany#rss