Eséssel kezdődhet a nap az európai tőzsdéken

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/b/e/a/bear-420696.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Mínuszban nyithat Európa

  • Jó hangulat uralkodott csütörtökön az amerikai piacokon, mindhárom vezető részvényindex emelkedéssel zárta a kereskedési napot: a Nasdaq 0,8 százalékos, a Dow 0,5 százalékos pluszban zárt, az S&P 500 pedig 0,6 százalékos emelkedésével új történelmi csúcson tudott zárni. A bizakodó befektetői légkör leginkább annak volt betudható, hogy közeleg a kétpárti támogatással elfogadható amerikai költségvetési élénkítő csomagról szóló megállapodás, illetve a Moderna koronavírus-vakcinájának sürgősségi engedélyeztetése is hamarosan megtörténhet. Mindemellett a bitcoin árfolyama 10 százalék feletti ugrással 23 ezer dollár fölé is jutott a kereskedésben, végül 6 százalékos pluszban zárt a kriptodeviza jegyzése.
  • A jó tengerentúli hangulat ellenére rosszul teljesítettek azonban ma az ázsiai tőzsdék, az ausztrál börze 0,7 százalékkal került lejjebb, hasonló csökkenést mutatott a Hong Kong-i tőzsde is, továbbá 0,2 százalékot esett a japán Nikkei. A shanghaji börze 0,1 százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 0,2 százalékkal tudott feljebb kerülni a kereskedésben.
  • A határidős amerikai indexek lejjebb kerültek, a határidős DAX pedig 0,3 százalékos csökkenést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Gazdasági adatok szempontjából itthon a népmozgalom friss statisztikája lesz izgalmas, főleg a járvány második hullámának fényében.
  • Az olaj árfolyama csökkent a mai kereskedésben, a januári határidős WTI árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb hordónként  48,17 dollárra, az arany árfolyama szintén lejjebb került, jelenleg 0,3 százalékos csökkenést követően 1 880,46 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint árfolyama mérsékelten gyengül ma, egy euró 355,07 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 290,11 forintot kérnek.

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

Csökkenéssel kezdheti a napot Európa

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201218/esessel-kezdodhet-a-nap-az-europai-tozsdeken-462342