Felülvizsgálja monetáris politikáját a japán jegybank

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/j/a/p/japan01-330527.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A várakozásokkal összhangban a Bank of Japan (BoJ) monetáris tanácsa pénteken véget ért kétnapos ülésén fenntartotta rendkívül laza monetáris politikáját, hogy ösztönözze a gazdaság növekedését és leküzdje a deflációt. A testület hat hónappal, 2021 szeptemberéig meghosszabbította a járvány miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalatokat segítő intézkedések hatályát, e program magában foglalja vállalati kötvények vásárlását, valamint a kis- és középvállalkozások hitelezésének támogatását.

A bizottság tehát mínusz 0,1 százalékon hagyta a betéti rátát, és nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartsák. Az állampapírok vásárlásának éves keretösszegét továbbra sem korlátozza a jegybank, a rövid lejáratú váltók és vállalati kötvények vásárlására szánt összeget 20 ezer milliárd jenen hagyta, az ingatlanbefektetési alapok (J-REIT) és az indexkövető, tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) esetében pedig maradt a 180 milliárd, illetve 12 ezer milliárd jenes keret.

A japán gazdaság erőre kapott, de a javulás üteme mérsékelt lesz, miközben folytatódik a járvány elleni védekezés – mutatott rá a jegybank, hozzátéve, hogy szükség esetén megfontolja a járvány miatt bevezetett, főleg a vállalatok finanszírozását segítő rendkívüli programjának időtartamát.

A jegybank meglepetést keltett azzal a bejelentésével, hogy megvizsgálja, milyen úton-módon tudná “hatékonyabbá és fenntarthatóbbá” tenni monetáris politikáját, miután a járványnak a növekedésre mért csapása még messzebb taszította inflációs céljától és masszív gazdaságösztönző intézkedéseinek a tervezettnél hosszabb ideig történő fenntartására kényszeríti. A felülvizsgálat eredményeit márciusban ismertetik majd.

Kuroda Haruhiko, a BOJ kormányzója sajtótájékoztatóján közölte, hogy inkább a piaci műveletek és eszközvásárlások finomhangolásának lehetőségeit vizsgálják a következő három hónapban, semmint az államkötvények hozamgörbéjének ellenőrzését célul kitűző jegybanki pénzügypolitikát. Jelezte azonban, hogy a központi bank nyitott új eszközök bevezetésére, és elemzi ETF-vásárlásainak módozatait az elhúzódó lazítás lehetséges mellékhatásainak kiküszöbölése érdekében.

A japán gazdaság a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is nehéz helyzetben volt, mivel jelentősen visszafogta a belső fogyasztást az, hogy októberben 8 százalékról 10 százalékra emelték az általános forgalmi adó kulcsát. Október-decemberben évesítve 7,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP). Az idei első negyedévben 2,2 százalékra, a másodikban pedig 29,2 százalékra rúgott a csökkenés évesített üteme, míg a harmadik negyedévben évesítve 22,9 százalékkal nőtt a GDP, amivel a második világháború óta legsúlyosabb recesszióból lépett ki a gazdaság.

Japánban a SARS-CoV-2 vírus által megfertőzöttek száma péntekre meghaladta a 187 ezret, a halálos áldozatok száma több mint 2700-ra nőtt.

Címlapkép: Shutterstock

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201218/felulvizsgalja-monetaris-politikajat-a-japan-jegybank-462404