Hétfőtől kötelező a digitális rádió az új autókban, igaz Magyarországon megszűnt a sugárzás

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=3597263e-745f-4fe5-9a46-40773eb4a252
Megosztás/Share

Szeptemberben szűnt meg minden olyan adás, amit ezeken a csatornákon lehetett hallgatni.

A Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet miszerint hétfőtől minden újonnan forgalomba helyezett magyarországi autóban gyárilag olyan beépített rádiónak kell lennie, amelyik alkalmas digitális rádiós műsorszolgáltatások vételére. Azért, hogy a járművekben ilyen berendezés legyen, a forgalmazó felel. A rendelet vonatkozik azokra az autókra is, amelyeket december 21-e után adnak újonnan bérbe.

A hír vélhetően az autókba épített rádiók gyártóit nem lepi meg, mivel ezek jellemzően mind képesek az úgynevezett DAB+ (Digital Audio Broadcasting) frekvenciák vételére. A megjelent rendelet annak fényében sokkal inkább érdekes, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lekapcsoltatta 2020. szeptember 5-én Magyarországon a digitális műsorszórást a rádióknak. A lépést azzal indokolták, hogy 12 év alatt, amíg a rendszer működött “nem mutatkozott sem piaci, sem hallgatói igény” a digitális rádiózásra.

Ennek nyomán áll elő az a furcsa helyzet, hogy miközben az EU-ban jövő héttől életbe lép az a rendelet, amelynek értelmében minden új autóban ilyen rádiónak kell lennie, Magyarországon nem lesz mit fogni a DAB sávokon. Az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex szerint, amelyet az uniós országok írtak alá, ugyanakkor a digitális rádió biztosítja kellő módon a modern technológiákhoz való egyenlő hozzáférést, a jobb hangminőséget, a nagyobb lefedettséget vagyis a nagyobb szabadságot a rádióadók közti választásban. Ezen túlmenően pedig a rendszer képes számtalan egyéb információt is sugározni, közlekedési információktól kezdve, vagy akár vissza is lehet hallgatni adások.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20201218_Hetfotol_kotelezo_a_digitalis_radio_az_uj_autokban_igaz_hogy_szeptemberben_megszunt_a_sugarzas#rss