Így járhatnak majd orvoshoz a magyar betegek a járvány után: semmi sem lesz már ugyanaz

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/D/doktor-20201218.jpg
Megosztás/Share

Egyből maszkot hordtunk, odafigyeltünk a biztonságra és testünk jelzéseire, amint felütötte a fejét a koronavírus, és a mai napig mindig van nálunk kézfertőtlenítő. A természetes gyógymódokban vagy nagyanyáink praktikáiban viszont kevésbé hiszünk, mint a vitaminokban. Összességében tudatosabbak lettünk a vírus miatt egészségünkkel kapcsolatban, ugyanakkor idén elhanyagoltuk az általános vizsgálatokat, és kétszer is meggondoltuk, hogy orvoshoz forduljunk panasz esetén. Ezeket a tanulságokat vonhatjuk le az Ép testben, ép lélekkel “korona” idején is elnevezésű, friss felmérésből.

A magyarok testi-lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatos tapasztalatairól és a jövő egészségügyéről alkotott elképzeléseiről készített felmérést az Allianz Hungária Zrt, melyben annak jártak utána  mennyire lettünk tudatosak mi, magyarok idén, ha az egészségünkről van szó, hogyan alkalmazkodtunk az egészségügyi vizsgálatok módjának átalakulásához, és mit gondolunk a terület jövőjéről.

Tudatosabbak lettünk, de…

A felmérésben résztvevők 67,5 százaléka vallotta azt, hogy egyből maszkot kezdett hordani, csökkentette a baráti találkozásai számát, áttért az online vásárlásra, naponta többször is kezet mosott, és vitaminokkal próbálta erősíteni a szervezetét, miután Magyarországra is megérkezett a vírus, no és kézfertőtlenítő is mindig van a táskájában azóta. A vírus elleni védekezés legjobb eszközeként a válaszadók 9,6 százaléka nevezte meg a természetes gyógymódokat, és 3,6 százalékuk nagymamáink jól bevált módszereit: sok fokhagyma, egy kis pálinkás fertőtlenítés, és persze méz.

 Mindenesetre úgy tűnik, többet foglalkoztunk idén az egészségünkkel, mint korábban, ugyanis a kitöltők döntő többsége, 69,9 százaléka sokkal jobban odafigyel a teste jelzéseire, rendszeresen szed vitaminokat, és arra is ügyel, hogy megfelelő minőségű ételt, sok zöldséget, gyümölcsöt egyen. Viszont a válaszadók több mint fele, 52,4 százaléka nyilatkozott úgy az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos szokásairól, hogy idén inkább hanyagolta azokat, és csak a legszükségesebb esetben fordult orvoshoz.

Ép ésszel túlélni

A karantén túlélésével, és mentális egészségük megőrzésével kapcsolatban a résztvevők 32,9 százaléka vallotta azt, hogy odafigyelt a biztonságra, de ezen felül semmi különöset nem tett, mert egyedül is meg tud birkózni a problémákkal. Közel ugyanennyien, 30,5 százalékuk viszont jobban odafigyelt a családjára, a barátaira, mert nélkülük biztosan megőrült volna. 19,5 százalékuk életében váltak rendszeressé a Skype, Zoom, FaceTime beszélgetések, 13,4 százalékuk kezdett új hobbiba, hogy lekösse a figyelmét, és csupán 1,2 százalékuk kért külső segítséget, fordult például pszichológushoz. 

A kitöltők közel fele, 41 százaléka úgy érzi, hogy egészen jól van lelkileg.

Ennél kicsit kevesebben, 37,3 százalékuk vallotta azt, hogy hullámzó a kedélyállapota, jobb és rosszabb periódusok váltják egymást. 13,3 százalékukat nagyon megviseli a világjárvány, aggódik a szeretteiért, s szerencsére csupán 6 százalékuk számolt be arról, hogy ráunt minden új hobbira, és teljesen megcsömörlött.

Felkészülni a váratlan helyzetekre

Noha csupán a kitöltők 28,8 százaléka ért egyet azzal, hogy nem tudunk mindenre felkészülni, ezért a legjobb, ha duplán bebiztosítjuk magunkat és családtagjainkat, így az egészséges életmódra való törekvés mellett célszerű akár élet- és egészségbiztosítást is kötni, az Allianz Hungária Zrt. Életbiztosítási igazgatója, Csépai Orsolya azt tapasztalja, hogy megnőtt érdeklődés a kockázati biztosítások iránt – ideértve az egészségbiztosításokat is – mind az egyéni, mind a csoportos biztosítások terén. 

Ez részben egyértelműen a járvány hatásának tudható be, és véleményünk szerint a növekvő tendencia jövőre is megmaradhat, hiszen a járvány hatására várhatóan megnő az egészség-tudatosság, felértékelődik az orvosi ellátáshoz való hozzáférés lehetősége, amelyet a magánellátás biztosít. Azt is tapasztaljuk, hogy a lakosság egyre inkább érdeklődik a megelőzés és a korai diagnosztika iránt, hiszen a vírusfertőzés súlyosabb következményekkel is járhat leginkább azokban az esetekben, ahol már vannak meglévő alapbetegségek

– árulta el a szakember.

Gyógyítás koronavírus után 

Ebben az évben alkalmazkodtunk a járvány miatt bevezetett szabályokhoz, a jövőben azonban érdekes módon ugyanannyian (12,3-12,3 százalék) továbbra is az online konzultáció lehetőségét választanák, mint amennyien arra vágynak, hogy végre élőben találkozzanak az orvosukkal, pszichológusukkal, mert hiányzik nekik a valódi jelenlét. 

A jövővel kapcsolatban a legtöbben (48,2 százalék) arra a válaszra kattintottak, miszerint többet foglalkoznak majd a megelőzéssel, a testi és a mentális egészségünk megőrzésével, illetve úgy vélik, hogy gyorsabban készülnek el a járványok visszaszorítását szolgáló új gyógyszerek és vakcinák is. Viszont csak 4,8 százalékuk szerint világított rá arra a világjárvány, hogy a különféle technológiák segítségével még inkább rá kell kapcsolni e terület fejlesztésére, illetve bízik abban, hogy idővel ultramodern kütyükkel, biztonságosan vizsgálnak majd minket.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/igy-jarhatnak-majd-orvoshoz-a-magyar-betegek-a-jarvany-utan-semmi-sem-lesz-mar-ugyanaz.1107954.html