Január végéig tartó zárlatról döntött Ausztria

Megosztás/Share

Miután karácsonykor még enyhébb szabályok mellett ünnepelhet Ausztria, az ünnep után nem lélegezhetnek fel az ország lakói. A kormány – járványügyi szakértőkkel tartott konzultációk után – ugyanis péntek délután úgy döntött, hogy

egész napos kijárási korlátozásokat rendel el, illetve jelentősen szigorítja az érvényes járványvédelmi intézkedéseket

a vírus terjedésének megfékezése érdekében. 

Egészen január 18-ig zárva maradnak az éttermek, hotelek, valamint a nem élelmiszert árusító üzletek – az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak most is kivételnek számítanak –, valamint a szoros közelséget feltételező szolgáltatások, mint a fodrászat. 

Az iskolák a korábbi tervekkel ellentétben január 7-től távoktatásban indulnak újra, majd január 18-tól térhetnek vissza a normál tanításhoz. 

Ez az egyetlen módja, hogy a turizmust, a kultúrát és a gasztronómiát újból megnyissuk a világjárvány idején, és egyúttal megakadályozzuk, hogy a fertőzöttek száma ne robbanjon be”

– mondta Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár péntek esti sajtótájékoztatóján a Vienna.at tudósítása szerint. Hangsúlyozta, hogy a karácsonyt “a tervek szerint” töltik, tehát még a szigorúbb korlátozások nélkül, hozzátéve: a szigorítások karácsony után lépnek életbe azzal a céllal, hogy stabilan 100 alatt tarthassák a napi halálozások számát.

Könnyítésre legkorábban a január 16-17-i újabb országos tesztelésen részt vevők számíthatnak, aki azonban önszántából nem vesz részt ebben, az további egy hetes zárlatra számíthat.

A negatív teszteredmény birtokában másnaptól újra igénybe vehetik az emberek a kereskedelmi és gasztronómiai szolgáltatásokat. 

A lap szerint akik nem teszteltetnek, azoknak a munkahelyen és a bevásárláskor is FFP2 maszkot kell hordaniuk. 

A kormány a tartományok vezetőire bízza, hogy a síelést, illetve szabadidős tevékenységeket engedélyezik-e.

Általános tilalom nem lesz. Eddig a síövezetek nyitását december 24-től tervezték. Ugyanakkor a sílifteken az FFP2-es védelmi szintű maszk viselése kötelező lesz.

A szomszédos országban legutóbb december 7-én enyhítettek a a korlátozásokon, noha a szakértők szerint magas volt a naponta igazolt fertőzöttek száma. Kinyitottak az iskolák, de az éttermek és a hotelek zárva maradtak. Ez nem volt elég, hogy visszaszorítsuk a fertőzöttek számát – világított rá Sebastian Kurz, hozzátéve: az utóbbi időben naponta 2600 új fertőzöttet is regisztráltak, és közel 120 halottat.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/12/18/koronavirus_ausztria_kijarasi_korlatozas_szigoritas/