Koronavírus: ez az ország a vendégmunkásait is beoltja

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/43/5943/article_320.jpg
Megosztás/Share

Az új típusú koronavírus az idősotthonokban és bentlakásos ápolási intézményekben okozza a legnagyobb veszélyt, és afertőzésminden második halálos áldozata nyolcvan éven felüli. Ezért elsőként ennek a korcsoportnak, valamint az idős- és az ápolási otthonok lakóinak és dolgozóinak biztosítják az oltást. Ugyancsak kiemelt csoportot képeznek a kórházi orvosok és ápolók. Legalább egy-két hónapig tart majd ezen kiemelt csoportok tagjainak beoltása. Ez azt jelenti, hogy mindenki másnak “hosszú lesz a tél”, vagyis sokáig kell még várnia, mire sorra kerülhet. Külön jelentkezni azonban nem kell, mindenki időben kap majd értesítést, hogy mikor kaphatja meg az önkéntes alapon és ingyenesen elérhető oltást – mondta a miniszter. A jogosultsághoz nem szükséges német állampolgárság vagy egészségbiztosítás, az oltást minden külföldi is megkaphatja, aki Németországban él vagy dolgozik – tette hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus munka, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni vakcinaAz oltáshoz nem szükséges német állampolgárság vagy egészségbiztosítás.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Velük folytatódik a sor

A koronavírus-oltási tervről szóló rendelet szerint a második helyen kiemelt csoportba tartoznak a hetven éven felüliek, a valamely alapbetegség miatt súlyosan veszélyeztetettek, a csoportos szállásokon élők – hajléktalanok, menedékkérők – és a várandósok is. A harmadik helyen kiemelt csoportot pedig a hatvan és hetven év közöttiek, a valamely alapbetegség miatt közepesen veszélyeztetettek, valamint az állami intézmények működéséhez kiemelten fontos munkavállalók – például a rendőrök, tűzoltók, a pedagógusok, az igazságszolgáltatásban dolgozók és a kormányzati alkalmazottak – alkotják.

Egyre több vakcina lesz elérhető

Koronavírus-oltás: nem a kifejlesztés helye a fontos – olvassa el a magyar szakértő véleményét!

Jens Spahn elmondta, hogy az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája után, várhatóan január első napjaiban az amerikai Moderna fejlesztésére is kiadja a forgalmazási engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), így fokozatosan egyre több adag oltóanyag áll majd rendelkezésre a COVID-19 megelőzésére. Az első negyedévben valószínűleg 11-13 millió adag érkezik Németországba.

Közölték, hogy a szövetségi kormány gondoskodik a vakcinaszállítmányok fogadásáról és vizsgálatáról, majd a tartományi oltási központokba történő szétosztásáról is. Az oltások beadása, vagyis az oltási központok és a mobil oltási csoportok működtetése pedig a tartományi kormányok és a helyi önkormányzatok feladata lesz. A három kategóriába sorolt kiemelt csoportok egyébként oltását nem szigorú sorrendben végzik majd – lesznek átfedések, párhuzamosságok attól függően, hogy mekkora igény mutatkozik koronavírus-oltásra.

Két rák után a koronavírust is legyőzte a 78 éves Marika néni – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ez_az_orszag_a_vendegmunkasait_is_beoltja/20201218143444