Koronavírus: már csak alig van biztonságos ország

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/32/5932/article_320.jpg
Megosztás/Share

Az Európai Unió első alkalommal június végén tette közzé akkor tizennégy országot felsorló listáját. Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány szempontjából biztonságos országokat felsoroló listán jelenleg Ausztrália, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld és Szingapúr szerepel. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat – közölték.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus országok, koronavírus EU, koronavírus Európa, koronavírus utazásIsmét frissült a járvány szempontjából biztonságos országokat felsoroló lista.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A listáról korábban Montenegró és Szerbia, Algéria, Marokkó, Kanada, Georgia és Tunézia került le. A koronavírus-helyzet miatt bevezetett, Kínára vonatkozó korlátozásokat pedig az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik – közölték. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Melyik ország számít biztonságosnak?

Koronavírus: megvan, mikor kezdenek oltani az unióban – kattintson!

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírusfertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti. A tanács ajánlása egyébként jogilag nem kötelező erejű, az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok – a teljes átláthatóság biztosítása mellett – azonban csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat. Egy-egy tagállam tehát nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne – tették hozzá.

Vírusszorongás: gyerekeknél akár testi tünetek formájában is jelentkezhet afélelem– a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_mar_csak_alig_van_biztonsagos_orszag/20201218123955