Koronavírus-oltás: nem a kifejlesztés helye a fontos

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/25/5925/article_320.jpg
Megosztás/Share

A koronavírus elleni oltóanyagokat nem az azt kifejlesztő országok alapján kellene megítélni. Ennél sokkal fontosabb, hogy milyen az oltás fajtája és hatásmechanizmusa, illetve milyen mellékhatásokkal jár – magyarázta a szakember. Vakcinából egyébként nagyon sokféle áll majd rendelkezésre, és ezek – a hatásmechanizmust vizsgálva – teljesen különböznek egymástól. Ezért az a valószínű, hogy jövőre Magyarországra is többféle vakcina érkezik majd – jelezte.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzésHamarosan indulhat a vakcinálás itthon. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Hamarosan indulhat a vakcinálás

Első körben 35 ezer magyart tudnak beoltani a koronavírus ellen – részletek itt!

Az új típusú koronavírus elleni védőoltások beadása december utolsó napjaiban indulhat meg Magyarországon – véli a főorvos. Mint mondta, a vakcináció azzal a védőoltással kezdődhet, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fog. Magyarország előreláthatólag a WHO oltási rendjét alkalmazza majd, vagyis az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakóit és a krónikus betegeket oltják be.

Közölte azt is, hogy fel kell készülni a COVID-vakcina fogadására, hiszen van közöttük olyan, amit csak mínusz 70-80 Celsius-fokos hőmérsékleten lehet tárolni. Emellett meg kell állapítani az oltási rendet is, és kijelölni az oltóközpontokat. Hozzátette, minden beoltottnak előreláthatólag legalább fél óráig az oltóponton kell majd maradnia az akut szövődmények kialakulásának veszélye miatt.

Szűk körű karácsonyt tervezzünk

A közelgő ünnepekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, a legjobb, ha csak az egyébként is közös háztartásban élők karácsonyoznak együtt. Egy látogatást is meg lehet biztonságosan szervezni, de egy ebédet már nem – mondta Szlávik János.

Vírusszorongás: gyerekeknél akár testi tünetek formájában is jelentkezhet afélelem– a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus-oltas_nem_a_kifejlesztes_helye_a_fontos/20201218105306