KSH: a hivatalos koronavírusos eseteken túl is óriásit nőtt a halálozások száma

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c4e3cac6-d8c0-4cd1-bee4-13e98e42fe5f
Megosztás/Share

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a novemberi demográfiai adatait, és ugyanazt láthatjuk a számokból, mint az októberiekből: sokkal durvábban nő a halálozások száma még annál is, mint amit a koronavírus-járvány hivatalos adatai indokolnak. Októberben a járványügyi tájékoztató honlap szerint 1038 áldozata volt a koronavírusnak, viszont 1549-cel többen haltak meg, mint egy évvel korábban,

novemberben pedig, amikor a koronavírusnak a hivatalos adatok szerint 3158 halálos áldozata volt, 5279-cel többen haltak meg, mint egy éve ilyenkor.

Hogy mi a több, mint kétezer fős különbség oka, azt nem részletezték. Valószínű, hogy voltak, akik elkapták a koronavírust, de nem jutottak el a diagnózisig, lehetnek olyanok, akiknek más betegségük volt, de a járványhelyzet miatt nem kaptak megfelelő kezelést, és természetesen ha volt adatközlési hiba a járványügyi tájékoztatásban, az is megjelenik ezekben a számokban.

Az elmúlt több, mint húsz év legtragikusabb hónapja volt az idei november: egy hónap alatt 15 366 magyar halt meg. Ennél több haláleset egy hónap alatt utoljára 2000 januárjában volt az országban.

Eddig sokszor hallhattuk, hogy idén jóval kevesebb magyar halt meg, mint tavaly – egészen eddig. Ennek a nagy különbségnek a fő oka az volt, hogy idén nem volt olyan súlyos influenzajárvány, mint 2019-ben, így január-februárban 3300-zal kevesebben haltak meg, mint egy éve olyankor. Sőt, a járvány első hulláma alatt is havonta több százzal kevesebb áldozat volt, mint egy évvel korábban, feltehetően részben a járvány miatti korlátozásoknak köszönhetően, illetve a kórházak ideiglenes kiürítésével a kórházi fertőzésekből is kevesebb lehetett.

A tragikus október-november azonban ezt a jó trendet is megfordította, idén már 3909-cel többen haltak meg, mint 2019 első tizenegy hónapjában.

Nézzük a demográfiai adatok születési oldalát! Az elmúlt egy évben hónapról hónapra magasabb születési számokat közölt a KSH, mint egy évvel korábban – most is, de ezúttal már csak 19 gyerekkel született több, mint tavaly novemberben. A 7334 születés az elmúlt évekhez viszonyítva egy teljesen átlagos novemberi adat,

az év egészében viszont így is jó a helyzet, 3563-mal többen születtek eddig, mint 2019 január-novemberében.

A termékenységi arányszám 1,56-ra nőtt, vagyis látszik az adatokon, hogy többen vállalnak gyereket, ha a kormány pénzzel támogatja azt, de még így is nagyon távol járunk attól, hogy ne legyen népességfogyás. A gazdasági válság gyerekvállalásra gyakorolt hatásai pedig majd a következő hónapoktól fognak megjelenni a statisztikában.

A természetes fogyás így novemberben 8032 fő volt, 190 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az év egészében eddig 37 327-tel többen haltak meg, mint ahányan születtek, ami 0,9 százalékkal nagyobb természetes fogyást jelent, mint amekkora 2019 januárja és novembere között volt.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201218_KSH_halal_jarvany_szuletes_nepesedes#rss