Még karácsony előtt dönt a kormány az új EU-s programokról, január 4-től jönnek az új pályázatok

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/a/g/o/agosthazy-szabolcs-itm-unios-programok-201218-420898.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Miután véglegesen eldőltek a 2021-2027-es uniós költségvetés keretei, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa is véglegesítette azt a minap, online tájékoztatót szervezett a részletek ismertetésére az Európai Bizottság magyarországi képviselete és ezen tartott egy tájékoztatót Ágostházy Szabolcs is. Az alábbiakban az általa elmondott néhány fontosabb üzenetet foglaljuk össze:

 • Az elmúlt hetekben a járványhelyzet és az uniós viták miatt lelassult a novemberben elindult társadalmi egyeztetési folyamat a 2021-2027-es időszak Partnerségi Megállapodás tervezetéről, illetve az abba illeszkedő új Operatív Programokról (ezek rövid összefoglalóit kitették a palyazat.gov.hu-ra), de az a cél, hogy ez az egyeztetés felpörögjön a következő másfél hónapban.
 • Ennek érdekében a héten mintegy 600 szakmai szervezetnek is levelet küldték, hogy felkérjék őket a társadalmi egyeztetésben részvételre, illetve még karácsony előtt online kampányt is indítanak, továbbá várhatóan január első felétől közterületi jelenlét is lesz.
 • Az a cél, hogy lehetőleg január végéig minél legtöbb véleményt be tudjanak összegyűjteni, hogy ezek figyelembe vételével tudják véglegesíteni márciusig a Partnerségi Megállapodást és az Operatív Programokat és április körül be is tudják azokat nyújtani az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. jelezte, hogy a beérkező szakmai kérdésekre, véleményekre terveik szerint hetente fognak reagálni.
 • A kormány döntése alapján nemzeti kockázatra, azaz a hazai költségvetés terhére „jelentős mennyiségi pályázatokat” fognak meghirdetni már január első hetében és február, illetve március elején is. „Olyan kiírásokkal fogunk elindulni, amelyek üzembiztosak”, azaz biztosra veszik a későbbi uniós elfogadást (nem marad véglegesen a magyar költségvetés terhe alatt a pályázatok finanszírozása). Hozzátette: „az innovatívabb megoldásokkal megvárják a végső uniós jóváhagyást”.
 • Ahogy a bevezetőben is jeleztük: az OP-k tervezeteit a két ünnep között kiteszik, benne az első éves (azaz 2021-es) Éves Fejlesztési Keretekkel is, amelyek jelzik a 2021-es tervezett kiírási menetrendet is. Úgy fogalmazott: „lesz már olyan, ami január 4-én megjelenik, utána ütemezetten, ahogy az egyes minisztériumok elkészülnek a végső felhívásokkal”.
 • Január vége után is várják majd a szakmai jelzéseket, amelyeket szintén beépítenek még az újabb tervezési változatokba és azokat is folyamatosan is közzéteszik majd. Jelezte, hogy párhuzamos lesz a 2021-2027-es költségvetéssel és a NextGenerationEU programon belüli Helyreállítási és Rezíliencia Eszközzel (RRF) társadalmi egyeztetése, mert a kettő téma összefügg, az egyik program keretében felvetett lehetőséget elképzelhető, hogy a másik programbeli forrásallokáció változtatásával tudják orvosolni. Az RRF szintén már kitett első társadalmi egyeztetési verziójának következő frissítése január 10. körül várható, addig még lezajlik a Bizottság és a kormány között egy egyeztetési kör.

A prezentációban felvázolta azt is, hogy melyek jelenleg a (nem végleges) allokációs arányok a tervezett Operatív Programok között a 7 éves kereten belül. Az alábbiakban jelzett arányok szinte teljesen megegyeznek azokkal az arányokkal, amelyekről a társadalmi egyeztetés október végi elindításakor egy sajtótájékoztatón már beszélt. Így tehát a jelenlegi legfrissebb tervek:

 • A Vállalkozásfejlesztés és Innovációs Operatív Program (VIOP, korábbi GINOP) aránya 30%-os lesz, amely elsődlegesen a kkv-k támogatását, kapacitásfejlesztését, technológiaváltását, zöldítési céljait támogatja, emellett pedig ebben a programban lesz a legtöbb forrás a K+F célokra is.
 • A második legmagasabb allokációs kulcsa (20%) a Mobilitás Operatív Programnak lesz) ez a korábbi IKOP, most MOP).
 • A harmadik legmagasabb, 19,5%-os aránya Versenyképes Magyarország Operatív Programnak lesz (VMOP, korábbi TOP). Jelezte, hogy ennek a programnak a súlyát a korábbihoz képest mintegy 7-8%-ponttal megemelték, mert azt látták, hogy az önkormányzati igények a korábbi időszakot jelentősen meghaladják.
 • A negyedik legmagasabb, 19%-os aránya a Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Programnak lesz (ZIOP, ez a korábbi KEHOP).
 • A Humánfejlesztési Operatív Programnak 7,5%-os súlyt adnak jelenleg (HOP, ez a korábbi EFOP volt).
 • A prezentáció szerint a legkisebb, 4%-os súlyt a Digitális Megújulás Operatív Programnak adják (DMOP, ez a korábbi KÖFOP), de jelezte, hogy ezt növelni fogják, mert az a céljuk, hogy a digitalizációs célokat egy programon belülre koncentrálják.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt. ÁgostházySzabolcs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára expozét tart az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201218/meg-karacsony-elott-dont-a-kormany-az-uj-eu-s-programokrol-januar-4-tol-jonnek-az-uj-palyazatok-462458