Müller Cecília: Orbán Viktor december 21-én tesz bejelentést az ünnepi intézkedésekről

https://kep.index.hu/1/0/3583/35830/358309/35830935_2739463_584da13275b36144cb474f75e3db3d67_wm.png
Megosztás/Share

Úgy tűnik, a járvány elért egy platófázist, látható, hogy a számok fluktuálnak. Hétvégén kevesebben fordulnak orvoshoz, ezért hét elején alacsonyabbak a számok, de a hét végére nőnek – mondta Müller Cecília az operatív törzs péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. 

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy nem csökken jelentősen a kórházban fekvők száma sem, ez egy olyan adat, ami arra int, hogy óvatosnak kell lennünk, és a karácsonyi forgatag idején is rendkívül figyelnünk kell egymásra, és megakadályozni minden lehetőséget, ami a vírus továbbadását szolgálja.

Ez a karácsony a koronavírus-járvány miatt más lesz, mint amilyenek a korábbiak voltak, Müller Cecília pedig nem javasolja, hogy különböző háztartásokból nagy számban összegyűljenek.

Az ünnep idejére hatályba lépő intézkedésekről Orbán Viktor miniszterelnök december  21-én, hétfőn tesz bejelentést.

Az országos tisztifőorvos tragikusnak nevezte, hogy az elmúlt 24 óra halottai között van egy 19 éves fiatalember is, és köszönetet mondott, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak oltásra a vakcinainfo.gov.hu portálon.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a védőoltások különbözőképpen hatnak, és a régi típusú technológiák ugyanúgy alkalmasak a védelem kialakítására, mint az újak. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni vakcináknak gazdag tárháza alakult ki, mindegyik más hatásmechanizmuson alapul.

Az elölt vírusok nem tudnak megbetegedést okozni, ugyanakkor az oltóanyag kiváltja az immunválaszt a szervezetből 

– szögezte le az országos tisztifőorvos, majd tájékoztatott arról, hogy milyen típusú vakcinák készültek.

  • A vírusvektor vakcina „leleményes”, ugyanis ebben egy ártalmatlan vírust használnak fel arra, hogy hordozza a vírusnak egy részét, amely ellen ki akarjuk alakítani a szervezetben a védelmet.
  • A fehérjealapú vakcinák a koronavírus tüskefehérjéit és más fehérjéket is tartalmaznak, ezek bevitelével védekezik a szervezet, és alakul ki a védelem a koronavírus ellen. 
  • A nukleinsav-alapú vakcinák RNS-, illetve a DNS-alapú vakcinák, amelyek úgy hatnak, hogy megtermeltetik a szervezettel azt a vírust bemutató anyagot, amire a szervezet válaszul az immunrendszert felkészíti és elkezdni termelni az antitesteket. 

A vakcina, amire most várunk és az ünnepek között megérkezik Magyarországra, az utóbbi típusú

– fejtette ki Müller Cecília, és közölte, hogy a Dél-Pesti Centrumkórházban oltják majd be az egészségügyi dolgozókat, azonban ezt az oltást kétszer kell beadni, ami azt jelenti, hogy amennyi vakcina érkezik majd Magyarországra, annak a felét fogják majd beadni az egészségügyi dolgozóknak. Kiemelte, hogy a második oltást három hét után kell ismételni. 

Mindenki pontos, precíz tájékoztatást fog kapni, hogy élhessen az oltás lehetőségével

– közölte Müller Cecília, és arra biztatott, hogy aki teheti, oltassa be magát, hiszen az egészségügyi dolgozók védettek kell, hogy legyenek a koronavírussal szemben, különben nem lesz, aki meggyógyítsa betegeket. Megjegyezte, nagyon bízik benne, hogy elsősorban a tudósok és a szakemberek szavai jutnak el az emberekhez.

Kérem, hogy bízzanak a vakcinában, az első adag vakcina a két ünnep között érkezik, utána pedig folyamatosan érkezik az utánpótlás 

– fogalmazott az országos tisztifőorvos, aki egyébként újságírói kérdésre azt mondta, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban több orvos és szakdolgozó is koronavírusos lett, ezért nem tudják a megfelelő számú személyzetet erre az átmeneti időre biztosítani, amíg a kollégák nem gyógyulnak meg. Addig is a győri Petz Aladár Kórház látja el a térség betegeit. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az új betegek ide tudnak időpontot kérni. 

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/12/18/koronavirus_muller_cecilia_operativ_torzs_2020_12_18/