Orbán: Idén kis karácsony lesz

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=8862a578-6231-4465-a974-2e6dcd6beff7
Megosztás/Share

Cikkünk frissül

Az uniós tárgyalásokkal kezdődött a miniszterelnök péntek reggeli interjúja a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor arról beszél, az Európai Parlament össze akarta kötni a költségvetési, pénzügyi kérdéseket politikai kérdésekkel, és miután ezt Magyarország nem fogadta el, az EP makacssága magával rántja a költségvetést és az újjápítési alapot. Ezt a szétválasztást kellett a német elnökséggel letárgyalni.

Orbán szerint a lengyeleknek is köszönhetően megszületett a megoldás. “Lehet, hogy egyedül is elvickéltünk volna idáig, de egy 40 milliós országgal könnyebben értünk célt.”

Nagy sikernek tartja, ami történt, bár visszafogottan ünnepel és beszél erről. “Nem akarja, hogy bárki úgy érezze, rajtuk arattunk győzelmet.”

Nagy Katalin műsorvezető szerint nagy volt a nemzetközi nyomás, az EP-nek nagy szerepe van. Orbán erre elmondja – immár másodszor -, hogy az Európai Parlament át akarják venni az irányítást az Európai Unió felett, az Európai Bizottság helyére törnek. Orbán szerint nem Brüsszel a központja az uniónak, az egy egyeztetési helyszín. Az EU központja a nemzeti fővárosokban van szerinte.

Az EP mögött egy hálózat van, itt jönnek be Sorosék – mondja Orbán, amely hálózat erős pozíciókat épített ki, és onnan próbálják magukhoz ragadni az állam- és kormányfőktől az irányítást. Ez folyamatos harc, a globalizmus új üzenete.

Az Európai Bizottság letett egy újabb migrációs paktumot, az eredeti célokat nem adták fel. Hogy lehet ezzel hétről-hétre szembe menni? Ha már így szóba hozta Nagy, Orbán elmondja, hogy Soros György többször megtámadta Magyarországot. Orbán szerint Soros a legkorruptabb ember, még ha filantrópnak is van sminkelve. Sokat gondolkodott azon, hogy vitatkozzon-e vele, aztán úgy döntött, hogy igen. Felhozta, hogy nem hozták le a válaszírását, ezért indított szamizdatot az EU-ban. Rendszeresen szóvá fogja tenni, ha nem engedik válaszolni, ezért szamizdat írásban fogja közzétenni a válaszait. Kettőt is írt eddig. Vízválasztóhoz érkeztünk, Orbán még gondolkodik,hogy menjünk tovább. Az, ami most történt Soros részéről, túlment a határon, amit egy ország vállrándítva tudomásul vehet. Nem normális, hogy van egy ember, amerikai spekuláns, azon dolgozzon, hogy ott ártson, ahol csak tud.

Ez nincs jól, hogy mi csak ülünk és védünk, a magyar érdekeket hangsúlyosabban kell védeni Sorossal és a hálózatával szemben. Most is sokat kellett küzdeni, hogy vissza lehessen verni a támadását.

Visszatér Nagy a migrációs tervhez annyiban, ott van a genderoktatás bevezetését célzó javaslat is. Orbán szerint a mostani megállapodással a következő pár év pénzügyi háttérországa atombiztos, lehet tervezni.

Szombaton délelőtt szeretne bejelentést tenni, hogy a vírus okozta gazdasági válság elhárítását célzó akciótervnek milyen új elemeit vezetik be. Ezen ma még dolgozik, talán délutánra befejezi.

Közben a jövő nem gazdasági természetű kérdéseiről a véleménykülönbségek fennmaradtak az EU-ban. Miután nem toleráns Európa nyugati része, ránk akarja erőltetni a felfogást, ebből lesznek még viták bőven. A migráció az egyik legfontosabb kérdés történelmileg. Magukkal azt tesznek, amit akarnak, velünk meg nem. Az asztalon lesz a “gender dolog”, ami olyan periférikus léthelyzet problémái, ami az emberek 99 százalékát nem értini. Az apa férfi, az anya nő, erről beszélni is nevetséges itthon. Egy férfi és nő azért vállal közös életet, mert közös utódot akarnak, ez evidencia. Minden emberi közösségben van bizonyos százaléknyi ember, aki eltér a szokásostól, ők a kivételek. Nem lehet 100 ember életét egy kivételt jelentő ember sajátosságaira nézve szabályozni.

Nem akarjuk elítélni, aki kivétel alá esik, nem kéne nyilvánosan minősítgetni őket, de senki sem követelheti, hogy az egy százalék sajátos életvitelére alapozzuk a többi 99 százalék életét.

Maradnak a gendernél még mindig, Orbán még egyszer elmondja, mindig van az élővilágban olyasmi, ami eltér az általánostól. Annak meg is kell adni a tiszteletet és szabadságot, segíteni kell őket, de nem kérhetik tőlünk, hogy az életfelfogásuk legyen a 99 százalékos többség életének alapja. Orbán szerint itt toleranciaprobléma van. A többségnek meg kell őriznie a saját álláspontját, és tolerálnia kell a kisebbség álláspontját, és fogadja el.

Továbblépnek: az elmúlt napokban mintha megfeleződött volna az új fertőzöttek száma, kórházban 7500 ember van nagyjából. A platón vagyunk, lesz lefelé menetel?

Nehezet kérdez Nagy, az operatív törzs üléséről jön, nincsenek fölszabadító erejű jó híreim. A számok nem romlanak. Ez nem nagy vigasz, de számos nyugat-európai országban folyamatosan szigorítanak.

Orbán szerint itthon jól felkészült a rendszer, az egészségügy bírni fogja, de az orvosok és ápolók irdatlan munkát végeznek, elfáradtak, és az könnyen csap át fásultságba.

Azt , hogy mikor javul a helyzet, Orbán azt mondja, nyugatról nem várható javulás, ezért fenn kell tartani  határőrizetet, ne tervezzenek sielést az emberek. A vakcina a végső megoldás. December 27-28-án lehetnek az első oltások, 35 ezer embernek elég mennyiség érkezik ide. Első helyen a Dél-pesti centrumkórházban olták, utána a megyei kórház dolgozóit. Ingyenes és önkéntes az oltás, Orbán azt fogja kérni, mindenki oltassa be magát, de azt tapasztalja, ez nem nagy vágy.

A regisztráció fut fölfele. Később érkeznek további mennyiségű vakcinák A regisztrációnak lesz jelentősége. Míg korlátozott mennyiségű oltás van, addig kijelölt csoportokat oltanak, ha lesz sok, a regisztráció szerint fognak haladni.

Az általános országos, 1-2 nap alatt történő teljes átoltás feltételei megvannak, az oltási terv rendelkezésre áll.

Rákérdez Nagy arra, mi lesz karácsonykor, újévkor. Orbán azt mondja,

idén kis karácsony lesz.

A 25-26-i rokonlátogatásról le kell mondani, ha nagykarácsonyozás lenne, ártanánk annak, akit szeretünk. Érjük be a kiskarácsonnyal, talán húsvétkor, vagy a következő karácsonykor megülhetjük a szokásos nagy családi ünnepeket.

A szentestéről a hétfői kormányülésen döntenek. Szilveszterkor marad a korlátozás, a kérdés, hogy van-e lehetőség arra, hogy szabadabb este legyen 24-én.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201218_Orban_kossuth_jarvany#rss