Szijjártó: Az uniós mellett kínai vakcina is érkezhet idén

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c335260f-e552-4313-8a8e-526f9d681514
Megosztás/Share

A külügyminiszter részletezte, mire gondolhatott Orbán Viktor azzal az ígéretével, hogy karácsony után kezdődik az oltás Magyarországon.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Szijártó Péter szerint reális, hogy idén két forrásból is érkezhet koronavírus elleni oltóanyag Magyarországra: a két ünnep között az Európai Unió által lekötött vakcinák első részletei jöhetnek, de rövid időn belül Kínából is kaphatunk, ha az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakemberei biztonságosnak és használhatónak ítélik azokat – írja az ATV.

“Az Európai Unióból azt az értesítést kaptuk, hogy a nemzeti engedélyezési jogkörrel rendelkező hatóságok álljanak készen, mert az év vége előtt, praktikusan a két ünnep között megszülethet az a jóváhagyó döntés, amely a Pfizer és a Biontech vakcinájára vonatkozik” – mondta Szijjártó Orbán Viktor péntek reggeli interjújában tett kijelentéséről, ami szerint december 27-28-án 35 ezres körben megkezdődik az oltás Magyarországon.

A külügyminiszter negatívumként értékelte, hogy az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba hamarabb jutott a vakcinából.

Szijjártó azt is elmondta, ő maga beoltatja magát, de csak a sor végén, ugyanis lesz megállapított oltási sorrend, és mivel ő nemrég gyógyult fel a vírusból, még az is lehet, hogy a végére kerül.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201218_Szijjarto_kinai_vakcina#rss