Tízéves mélyponton a japán infláció

Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolva novemberben éves összevetésben 0,9 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, összhangban az elemzői várakozásokkal. Legutóbb 2010 szeptemberében mértek ennél erősebb csökkenést, akkor 1,1 százalékos mínuszt jegyeztek fel.

Novemberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a maginfláció, ráadásul gyorsuló ütemben az októberi 0,7 százalékhoz képest.

Összességében a fogyasztói árak ugyancsak 0,9 százalékkal csökkentek novemberben az egy évvel korábbihoz képest, ami 2010 áprilisa óta a legerősebb visszaesés. Már a második egymást követő hónapban mértek csökkenést, októberben mínusz 0,4 százalékkal 2016 szeptembere óta először került negatív tartományba az éves összevetésű árváltozás.

A novemberi erős csökkenés főleg a szállásdíjak és az energiaárak mélyrepülésére vezethető vissza. A szállásdíjak például 34,4 százalékkal zuhantak a belföldi turizmust ösztönző kormányzati program eredményeként. A járvány fellángolása miatt a kormány a december 28. és január 11. közötti időszakra felfüggesztette a támogatást.

Az élelmiszereket és az energiát sem számolva 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, míg az előző hónapban 0,2 százalékos volt a visszaesés. A japán jegybank (BOJ) több mint hét éve, 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A 2 százalékos inflációs célszámot csak a 2014-es pénzügyi évben sikerült elérni és meghaladni, azóta is túl alacsony az ütem.

A Bank of Japan korábban még azt remélte, hogy a 2020 márciusában végződő pénzügyi évben sikerül elérni a 2 százalékos célszámot, de már tavaly márciusban világossá vált, hogy erre nem lehet számítani. A legfrissebb, októberi jegybanki előrejelzés szerint a 2021 márciusával végződő pénzügyi évben 0,6 százalékkal csökkennek a fogyasztói árak.

Pénteki bejelentés szerint európai és amerikai társintézményeinek példáját követve a japán jegybank monetáris tanácsa is megvizsgálja, hogy milyen úton-módon tudná “hatékonyabbá és fenntarthatóbbá” tenni monetáris politikáját, miután a járványnak a növekedésre mért csapása még messzebb taszította inflációs céljától. A felülvizsgálat eredményeit márciusban ismertetik majd.

A japán gazdaság a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is nehéz helyzetben volt, mivel jelentősen visszafogta a belső fogyasztást az, hogy októberben 8 százalékról 10 százalékra emelték az általános forgalmi adó kulcsát. Október-decemberben évesítve 7,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP). Az idei első negyedévben 2,1 százalékra, a másodikban pedig 29,2 százalékra rúgott a csökkenés évesített üteme, míg a harmadik negyedévben évesítve 22,9 százalékkal nőtt a GDP, amivel a második világháború óta legsúlyosabb recesszióból lépett ki a gazdaság.

Japánban a SARS-CoV-2 vírus által megfertőzöttek száma péntekre meghaladta a 187 ezret, a halálos áldozatok száma több mint 2700-ra nőtt.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201218/tizeves-melyponton-a-japan-inflacio-462430