A generációváltást segítené az agrártárca

https://kep.index.hu/1/0/3584/35841/358410/35841011_2740163_5b1faa78f95cb308b2df422552f9e613_wm.jpg
Megosztás/Share

Az Agrárminisztérium legfontosabb feladata jövőre a generációváltás segítése – mondta Nagy István miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Szerinte meg kell teremteni a gazdaság családon belüli átadásának a lehetőségét, mivel végeláthatatlan adminisztrációs feladatok nehezítik ezt. A tárcavezető úgy látja,

a másik fő akadály maga a földforgalmi szabályozás, amelynek jelenlegi rendelkezései nem teszik lehetővé, hogy a gazdaság működéséhez szükséges, másoktól bérelt földterületeket a családon belül átruházzák. 

A koronavírus-járvány számottevő kiesést okozott a magyar mezőgazdaságban, ugyanakkor rámutatott a hazai agrárium ütésállóságára és a hazai termékek fontosságára. Nőtt a helyi piacok forgalma, teret nyert az online kereskedelem, valamint a járvány ellenére megmaradt a beruházási igény – hangsúlyozta Nagy István.

A következő hét évben a magyar agrárium több mint 12 milliárd euró uniós forráshoz jut

Komoly vitára lehet majd számítani az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelével kapcsolatban.

Hozzátette: az idén sohasem tapasztalt kihívásokkal kellett szembenéznie az ágazatnak; az agráriumban három vírussal is meg kellett küzdeni: a madárinfluenzával, a sertéspestissel, valamint a koronavírussal, de szerinte ide sorolható a pánik is, amelyet világjárvány keltett az emberekben. Pusztított a fagy és az aszály, majd a heves esőzések. Mindezek ellenére rekordot döntött a kukorica hozama, és a búza, az őszi árpa pedig minden idők második legnagyobb termésátlagát produkálta.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2020/12/19/nagy_istvan_agrarmininiszterium_generaciovaltas__foldforgalom/