Az amerikai kormányzat leállásával fenyeget a gazdaságösztönző csomag elhúzódó kongresszusi vitája

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/n/kongresszus-420946.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A kétnapos hosszabbítás célja, hogy időt adjon a törvényhozóknak a koronavírus-válság ellensúlyozására hivatott gazdaságösztönző csomag kialakítására, miután az erről folytatott tárgyalásaik megrekedtek. A törvényhozók előzőleg abban reménykedtek, hogy a becslések szerint 900 milliárd dolláros ösztönző csomagot a kormány éves finanszírozásáról szóló törvényhez kapcsolva tudják majd elfogadni, mintegy rákényszerítve a kongresszust arra, hogy kompromisszumra jusson a csomagról a kormány finanszírozása miatt esedékes (helyi idő szerint) péntek éjféli határidőig.

A törvényhozóknak most a hétvégén kell folytatniuk tárgyalásaikat, hogy megállapodásra jussanak és egyben jóváhagyják a kormányzati intézmények egész éves finanszírozását is.

A gazdaságösztönző csomag ügyében az egyik fő nézeteltérést azok a republikánusok által szorgalmazott törvényi megszorítások okozzák, amelyek korlátoznák a szövetségi tartalékbank rendszer (Federal Reserve) hitelezési képességét, mivel a republikánusok szerint meg kell akadályozni a túlzott kormányzati költekezést.

Brian Deese, akit Joe Biden megválasztott elnök a Nemzetgazdasági Tanács élére jelölt, ugyanakkor ellenezte, hogy a csomag olyan szükségtelen előírásokat tartalmazzon, amelyek korlátoznák a pénzügyminisztérium és a Federal Reserve lehetőségeit a gazdasági válság elleni küzdelemben.

A demokrata és a republikánus törvényhozók egymásnak feszülése ez ügyben hónapok óta tart, miután a demokraták egy magasabb összegű ösztönző csomag elfogadását szorgalmazzák, amely lehetőséget biztosítana a tagállamok és helyi önkormányzatok segélyezésére, míg a republikánusok egy olyan lefaragott csomag elfogadását erőltetik, amely a járvány miatt keletkezett adósságok ügyében biztosítana felelősségvédelmet a vállalkozások számára.

Az ösztönző csomag várhatóan megemelné a munkanélküli ellátásokat, és esetleg közvetlen kifizetéseket is fedezhetne az amerikaiaknak. A hónap elején egy kétpárti törvényhozói csoport nyújtotta be azt 900 milliárd dolláros törvényt, amelynek alapján a jelenlegi tárgyalások zajlanak.

Címlapkép forrása: MTI/Michael Reynolds

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201219/az-amerikai-kormanyzat-leallasaval-fenyeget-a-gazdasagosztonzo-csomag-elhuzodo-kongresszusi-vitaja-462498