Erste: remek év lesz 2021 a tőzsdéken – Itt van, mibe érdemes fektetni

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/2/0/2/2021-420778.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Remek részvénypiaci kilátások

Az Erste várakozásai szerint 2021 kifejezetten erős év lesz globális szinten a tőzsdei vállalatoknál, a jövő év első negyedévében folytatódhat a vállalati profitbővülés, a legerősebb év/év alapú bővülést majd a második negyedévben láthatjuk, részben bázishatás miatt, ugyanis az idei második negyedév kifejezetten gyenge volt.

Globális szinten a tőzsdei vállalatok bevételnövekedése 10, profitbővülése pedig 27 százalékos lehet 2021-ben az Erste szerint, a fejlődő piaci vállalatoknál 13 illetve 25 százalékos lehet jövőre a bevétel- illetve a profitbővülés.

A 2021-es előretekintő P/E-ráta 18,8, az előretekintő osztalékhozam pedig 2,8 százalék globális szinten, az Erste szerint ez az árazás indokolt, figyelembe véve a növekedési kilátásokat, a részvények most vonzóbbak, mint a kötvények.

Az elemzőház szerint a globális részvénypiac 2021 első negyedévében 0-5 százalék közötti mértékben emelkedhet, elsősorban a ciklikus szektorok vezethetik az emelkedést.

Pozitív kilátású szektorok

Technológia

A globális technológiai részvényindex idén euróban 33 százalékot emelkedett, nagyrészt ez húzta felfelé a globális részvénypiacot, mivel a globális részvényindexben 22 százalékos a szektor súlya. A pandémia miatt felgyorsult digitalizáció több tech cégnek is kedvezett, magas bevételnövekedésről számolt be idén többek között a Netflix, a Tencent, az Activision Blizzard vagy az Electronic Arts. A teljes szektor bevétele idén várhatóan 6,6 százalékkal nő, miközben a profit 10,2 százalékkal bővülhet.  

2021-ben a tech vállalatok bevétel- és profitbővülése tovább gyorsulhat, az árbevétel 13,3, az adózott eredmény 18,9 százalékkal növekedhet.

A szektor előretekintő P/E-rátája 26,7, ami a globális átlag feletti, de az Erste szerint indokolt a magas árazás, mivel a szektor vállalatai magas profitabilitás és stabil üzletmenet mellett működnek.

Az elemzőház szerint a szektor vállalatainak részvényárfolyama tovább ralizik majd 2021 első negyedévében, a szektor egésze 0-5 százalék közötti mértékben kerülhet feljebb.

Egészségügy

A szektor kilátásai jók, az elemzői konszenzus alapján 2021-ben az árbevétel 8, a profit 13,4 százalékkal emelkedhet. A gyógyszergyártók bevétele 7,7, profitja 12,2 százalékkal növekedhet 2021-ben, az orvosiműszer-gyártók bevétele 11, profitja 19,6 százalékkal bővülhet jövőre, ebben az alszegmensben a legfontosabb szereplő a Thermo Fisher Scientific, a Danaher, a Medtronic, a Stryker és a Intuitive Surgical. A legkisebb mértékben az egészségügyi szolgáltatók növekedhetnek 2021-ben, ott a bevételek 6,9, a profit 9,9 százalékkal bővülhet.

Az egészségügyi szektor alacsonyabb árazáson forog, mint a globális részvénypiac, az előretekintő P/E-ráta 17,3.

Az Erste szerint ez a szektorindex is 0-5 százalék közötti mértékben emelkedhet 2021 első negyedévében.

Napi fogyasztási cikkek gyártói (consumer staples)

A szektor vállalatai megszenvedték a globális járványt, a szektor vállalatai a tőzsdén is alulteljesítők voltak. 2021-re mérsékelten pozitívak a kilátások, jövőre az árbevétel 5,1, a profit 11 százalékkal növekedhet.

A szektor előretekintő P/E-rátája 19,7, az osztalékhozam 2,8 százalék, az árazás valamivel magasabb, mint a globális átlag, ennek ellenére az Erste szektorszinten 0-5 százalék közötti árfolyamemelkedésre számít jövő év első negyedévében.

Ciklikus fogyasztási cikkek (consumer cyclicals)

A szektor felülteljesítette a teljes részvénypiacot, ami nem véletlen, az Erste ide sorolja az olyan sztárvállalatokat, mint az Amazon vagy a JD.com, amelyek abból profitáltak, hogy a vásárók világszerte egyre inkább online vásárolnak. De a szektorhoz tartoznak az autógyártók is, többek között a Tesla, amelynek az árfolyama hatalmasat ralizott idén.

A teljes szektor bevétele 15,3, profitja 87 százalékkal emelkedhet 2021-ben, ettől a szektortól is 0-5 százalék közötti jövő év első negyedéves növekedést vár a tőzsdén az Erste.

Ipari termékek és szolgáltatások

Az idei 7,8 százalékos bevétel- és 27,8 százalékos profitcsökkenés után jövőre a szektor vállalatainak bevétele 9, profitja 39,4 százalékkal emelkedhet.

A szektor árazása a globális átlag feletti, az előretekintő P/E-ráta 22,3, az előretekintő osztalékhozam 1,8 százalék.

Pénzügyi szektor

Globális szinten az elemzői konszenzus alapján idén 18,6 százalékkal csökkenhet a szektor profitja, jövőre viszont 18,5 százalékos növekedés jöhet. A pénzügyi szektor részvényeinek árazása elmarad a globális átlagtól, a 2021-es P/E-ráta csupán 12,7, az osztalékhozam viszont magasabb, mint az átlag, 3,1 százalék. Az Erste a szektor egészének árfolyamemelkedését várja 2021 első negyedévében.

Energiaszektor

A szektor vállalatainak bevétele 27, profitja 73 százalékkal lehet alacsonyabb idén 2019-hez képest, az olyan nagy iparági szereplők, mint a BP, az Occidental Petroleum, a Marathon Petroleum, a Suncor Energy, az Exxon Mobil vagy a Petro China is veszteségessé vált.

Az IEA várakozása szerint az olajkereslet idén 9,6 százalékkal csökken, 2021-ben pedig 6 százalékkal növekedhet, de még azzal együtt is a 2019-es szint alatt marad.

Az elemzői konszenzus alapján a szektor profitja 138,6 százalékkal növekedhet 2021-ben, az osztalékhozam pedig 4,9 százalék. A szektor egészétől részvénypiaci emelkedést vár 2021 első negyedévében az Erste.

Nyersanyagkapcsolt szektor

A szektor vállalatainak bevétele idén 6,7, profitja 5,3 százalékkal csökkenhet 2019-hez képest, a kilátások viszont jók, az elemzői várakozások alapján a bevétel 12, az adózott eredmény pedig 35 százalékkal emelkedhet szektorszinten.

Az árazás globális átlag alatti, az előretekintő P/E-ráta 15,4, ettől a szektortól is 0-5 százalék közötti árfolyamemelkedést vár az Erste 2021 első negyedévében.

Európai részvénypiac

Az elemzői várakozások alapján az európai vállalatok profitja idén 32,5 százalékkal zuhanhat, amit elsősorban a nagyobb olajvállalatok, mint a BP és a Royal Dutch Shell profitjának zuhanása okoz, miközben a 242 vállalat részvényeiből álló Erste Europe Index cégeinek medián profitcsökkenése csupán 14 százalék, és csupán a vállalatok 8 százaléka veszteséges.

Jövőre viszont nagy fordulat jöhet, a várakozások szerint 2021-ben az európai vállalatok profitja 37 százalékkal emelkedhet, és csupán a cégek 3 százaléka lehet veszteséges.

Az európai részvények árazása vonzó, a 2021-es P/E-ráta 18, az osztalékhozam 2,9 százalék. Az Erste szerint a részvények árfolyama 0-5 százalék között emelkedhet 2021 első negyedévében, de a befektetőknek érdemes figyelni a megfelelő szektorok kiválasztására.

Amerikai részvénypiac

A várakozások szerint 2021-ben az amerikai tőzsdei vállalatok árbevétele 7,8, profitja pedig 23 százalékkal növekedhet. Szektoronként azonban jelentős eltérések várhatók, a technológiai és az egészségügyi szektor profitja magasan stabilizálódhat, de az erősen ciklikus energiaszektor és a bankszektor vállalatainak profitkilátása is jelentősen javult.

A 2021-es P/E-ráta 22,8-as szinten áll, az osztalékhozam pedig 1,5 százalék, a relatíve magas árazás az Erste szerint indokolt, ha figyelembe vesszük a vállalatok növekedési kilátásait és az alacsony állampapírpiaci hozamokat.

Az Erste további árfolyamemelkedést vár az amerikai részvényektől 2021 első negyedévében.

Címlapkép: Yelena AfoninaTASS via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201219/erste-remek-ev-lesz-2021-a-tozsdeken-itt-van-mibe-erdemes-fektetni-462398