Idén már nem a Balaton volt a sláger: mutatjuk, hova kirándult a legtöbb magyar

https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2020/07/1594884534-jc0i2ikrh_md.jpg
Megosztás/Share

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2020. októberben a koronavírus okozta járvány hatására a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 30 százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 67 százalékkal volt kevesebb. A belföldi vendégéjszakákat tekintve az áprilisi mélyponthoz mérten a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatokon 14-szeres volt a növekedés, míg az előző hónaphoz képest 26 százalékos csökkenést tapasztaltak a szakemberek.

2020. októberben az előző év azonos hónapjához képest:

 • Részben a beutazást nehezítő intézkedések hatására, a külföldi vendégek száma 94, a vendégéjszakáké 93 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 30 ezer vendég 100 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 80 százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.
 • A belföldi vendégek száma 35, a vendégéjszakáké 30 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 359 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 810 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 26, az üdülőháztelepeken 22 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. Az éjszakák háromnegyedét szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 31 százalékos volt. A közösségi szálláshelyeken az előző év októberi forgalom valamivel több mint fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régiók Észak-Magyarország és a Balaton voltak.

Idén többen nyaraltak belföldön

A tavaszi teljes megtorpanást robbanásszerű foglalási kedv váltotta fel a nyári szezon előtt. Korábban írtunk arról, hogy a Szallas.hu adatai alapján bár júniusban még harmadával kevesebb foglalás volt, mint tavaly, de júliusban már 5 százalékkal, augusztusban pedig 13 százalékkal meghaladták a foglalások az előző évit.

A portál által közvetített bruttó foglalási érték 10,8 százalékkal nőtt idén nyáron 2019-hez viszonyítva, 68 047 forintra. Az árak változása lekövette a szezont:

 • júniusban 7315 forint volt a fejenkénti és éjszakánkénti átlagár, júliusban 8000 forint, augusztusban 8290 forint.
 • A Tisza-tónál 15 százalékkal, a Velencei-tónál 13 százalékkal, a Balatonnál 9 százalékkal drágult az egy főre vetített éjszakánkénti foglalási ár az előző évhez képest.

Új úti céklok kerültek fel a magyarok kiránduló térképére

Sokak előtt ismertek már a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk. A Tisza-tó térségében ugyanakkor egy szektor előnyt tudott kovácsolni a megváltozott helyzetből: a belföldi turizmus erősödése a régió felé fordította az ország figyelmét.

Nőtt az idegenforgalmiadó-bevétel egyes településeken, rekord forgalommal büszkélkedtek a megkérdezett szállásadók és turisztikai szolgáltatók. Ahogy arról beszámoltunk, november elején a Google tartott sajtótájékoztatót, ahol új megközelítésből mutatta be a hazai turizmusban végbement folyamatokat.

Megvizsgáltuk az aktuális turisztikai keresési trendeket, hogy képet adjon arról, hogyan vélekednek a magyarok az utazásról és a turizmusról ezekben a példátlan időkben. Tisztán látszik a vizsgálatból, hogy belföldön előnybe kerültek a vidéki, természetközeli desztinációk. Hatalmasat nőtt az érdeklődés olyan hazai vidéki települések iránt, melyek megfelelnek eme igényeknek. Két Tisza-tó-parti település, Poroszló és Tiszafüred kiemelkedik ebből a mezőnyből. Előbbi esetében ötvennyolc, utóbbinál huszonkét százalékkal többen érdeklődtek, mint egy éve

– közölték a Google szakemberei.

Tisztán látszik a vizsgálatból, hogy belföldön előnybe kerültek a vidéki, természetközeli desztinációk. Hatalmasat nőtt az érdeklődés olyan hazai vidéki települések iránt, melyek megfelelnek eme igényeknek. A Balaton környéki települések közül Badacsonytomaj emelkedik ki a mezőnyből, de az Egerhez közeli Noszvaj sem panaszkodhat

– tették hozzá.

Az utolsó negyedév legnépszerűbb úti céljai között van még:

 • Hajdúszoboszló,
 • Hévíz,
 • Bük,
 • Siófok,
 • Egerszalók,
 • Visegrád
 • és Lillafüred is.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hellovidek.hu/utazas/2020/12/19/turizmus