Itt vannak Orbán bejelentései: felére csökkentik az iparűzési adót

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=359126a9-30ac-4f19-a14c-725a76eb8294
Megosztás/Share

Cikkünk frissül…

Jávány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell – közölte a miniszterelnök szombati Facebook-videójában.

[embedded content]

Kiegészítik a gazdaságvédelmi akciótgervet, négy döntést jelentettek be:

  • a hitelvisszafizetési moratóriumot július elsejéig meghosszabbítják. A hosszabítás automatikus, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki fizetni akarja a részleteket.
  • a járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatja. A vendéglátóhelyek, szállodák mellett ezt a támogatási formát kiterjesztik a magántulajdonban lévő “buszos vállalkozásokra” is.
  • a kkv-k és az egyéni vállalkozások ipariűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb települések helyzetét egyenként tekintik át.
  • lakásfelújítási támogatást kapnak a gyereket nevelő és a váró családok.

A bejelentések közül egyértelműen az iparűzési adó felére való csökkentése a legkomolyabb lépés. Az ötlet pár hónapja már keringett, azt Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője dobta be, igaz, ő azt javasolta, hogy egy évig egyáltalán ne fizessék azt. Az ötlet ellen – pártállástól függetlenül – szinte minden önkormányzat kikelt, hiszen ez volt szinte az utolsó szabadon elkölthető bevétele a helyhatóságoknak. Az ötletet ennek ellenére, igaz, kicsit kurtított formában, de befogadta a kormány.

Az, hogy a hitelvisszafizetési moratóriumot meghosszabbítják, nem újdonság, azt már korábban lehetett tudni, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Ugyanez a helyzet a lakásfelújítási támogatással is, amelyről már hetek óta lehetett tudni, az aktuális kérdéseket itt gyűjtöttük össze.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201219_Itt_vannak_Orban_bejelentesei_felere_csokkentik_az_iparuzesi_adot#rss