Karácsony: A városok kifosztása nem kormányzás

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

Új gazdasági válságkezelő intézkedésekre van szükség, írta péntek esti posztjában Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte a kormány eddigi döntései leginkább a kiváltságos rétegeket támogatták, nem a többséget. Ismét kiállt amellett, hogy nem szabad hozzányúlni az iparűzési adóhoz: 

„Remélem, az elmúlt hetek elegendőek voltak arra is, hogy a miniszterelnök rájöjjön, hogy az önkormányzatok saját bevételeinek nagy részét jelentő helyi iparűzési adó bármiféle farigcsálása többet árt, mint használ, hiszen csődbe sodorhat rengeteg magyar települést. Az iparűzési adóról szóló bármiféle döntést meg kell előzze az önkormányzati szövetségekkel való átfogó, érdemi és széleskörű egyeztetés. Ha a miniszterelnök célja tényleg a gazdasági válság kezelése, nem nyúl az iparűzési adóhoz. Persze, ha a gazdasági válság kezelése helyett politikai céljai vannak, ha tönkre akarja tenni a cselekvőképes településeket, és háborút hirdet az önkormányzatok ellen, akkor bármi megtörténhet. A városok kifosztása nem kormányzás.”

Karácsony Gergely a fővárosi közgyűlés szeptember 30-i ülésén.Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Parragh László, az iparkamara elnöke az utóbbi időben többször javasolta az iparűzési adó felfüggesztését, majd elengedését. A kormány nem hozott ilyen döntést, de Orbán Viktor nem is zárkózott el tőle. November elején azt mondta, „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”. 

Megtiltották viszont az önkormányzatoknak az adóemelést és azt is, hogy több pénzt kérjenek a szolgáltatásaikért. A VII. kerület ennek ellenére például kitart az adóemelés mellett, amiről a kormányrendelet hatályba lépése előtt döntöttek. 

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/19/karacsony-a-varosok-kifosztasa-nem-kormanyzas