Koronavírus: újabb vakcinát engedélyeztek az USA-ban

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/62/5962/article_320.jpg
Megosztás/Share

Magyarországon már több mint 200 ezren jelezték a koronavírus elleni vakcina iránti igényüket az erre a célra létrehozott weboldalon. Részletek itt.

A Modernáé lesz a második COVID-19 elleni vakcina, amelyet a hétfőn elindított országos oltókampányban bevethetnek, miután az FDA múlt héten szintén gyorsított eljárásban jóváhagyta az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását is. Ez örömhír az új koronavírus (SARS-CoV-2) által leginkább sújtott Egyesült Államok számára, ahol a világjárvány szombat reggelig több mint 313 ezer ember életét követelte.

Engedélyezték a Moderna koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását az Egyesült Államokban

Engedélyezték a Moderna koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását az Egyesült Államokban.

Fotó: Getty Images

Az FDA egy nappal azután adta ki az engedélyt, hogy külső szakértőkből álló tanácsadó testülete támogatta a COVID-19 ellen kevesebb mint egy év alatt kifejlesztett Moderna-oltóanyag alkalmazását. A döntést annak alapján hozták meg, hogy a klinikai tesztelés legutóbbi, 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett szakaszában a vakcina 95 százalékos hatékonysággal nyújtott védelmet a betegség kialakulása ellen, és alkalmazásával kapcsolatban nem merültek fel biztonsági aggodalmak.

Az amerikai biotechnológiai cég a szövetségi kormánnyal közösen felkészült arra, hogy már ezen a hétvégén megkezdhessék 5,9 millió adag oltóanyag országos kiszállítását. A Moderna oltóanyagát várhatóan a nehezebben elérhető, vidéki kórházakban fogják alkalmazni, mert bár fagyasztva kell tárolni és szállítani, nem igényel olyan rendkívül alacsony hőmérsékletet, mint a Pfizer/BioNTech oltása, és felengedése után a normális hűtőgépekre jellemző hőmérsékleten tárolható. A gyártó közlése szerint már idén mintegy 20 millió dózist tudnak az amerikai kormány rendelkezésére bocsátani, további 100-125 millió adagot pedig a jövő év első negyedében, a júniusig leszállítani tervezett, összesen 200 millió adagból.

Spanyolországban karácsony után kezdik beadni az első védőoltásokat

Spanyolországban december 27-én kezdik el beadni a koronavírus elleni első védőoltásokat, egy nappal azután, hogy a vakcina megérkezik – jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Madridban. A tárcavezető elmondta: egyelőre még nem tudják, hogy pontosan mennyi adagot kapnak a Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett oltóanyagból, de azt már igen, hogy az utánpótlást heti rendszerességgel szállítja majd a gyártó. A vakcinákat igazságosan osztják el a tartományok között afertőzésszempontjából veszélyeztetett csoportok létszámának arányában.

Az oltást először az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatják meg. A márciusig tartó első oltási körben szerepelnek az egészségügyi dolgozók is. Ebben az időszakban összesen 2,5 millió embernek ajánlják fel a vakcinát, az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A Pfizer/BioNTech védőoltásából Spanyolország 20 millió adagra számíthat, amely 10 millió ember beoltására elegendő. Az egészségügyi miniszter szerint az oltóanyag megérkezése nem a járvány végét, hanem csupán az utolsó szakasz kezdetét jelenti, ezért most különösen fontos a fokozott elővigyázatosság.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint december 27-én vagy 28-án kezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása Magyarországon. Minderről bővebben az nlc.hu cikkében olvashat.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ujabb_vakcinat_engedelyeztek_az_usa-ban/20201219093923