Kósa Lajos: januárban dönthet a kormány az önkormányzatok támogatásáról

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/b/u/d/budapest-421024.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Szombaton Orbán Viktor bejelentette a legújabb gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseit, melyet részletesen itt értékeltünk.

A miniszterelnök a bejelentés előtt a Megyei Jogú Városok Szövetségével (MJVSZ) tárgyalt, ahol a többi intézkedés mellett az iparűzési adó csökkentéséről és az önkormányzatoknak juttatandó támogatásokról egyeztettek. A megbeszélésen jelen volt Kósa Lajos is, mint az MJVSZ tiszteletbeli elnöke, aki az elhangzottakról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Kósa Lajos elmondta, hogy ha a válság végén nem lennének munkahelyek és munkahelyeket adó vállalkozások, akkor fizetés sem lenne és akkor nincsen a válságból kilábalás. Ennek a legjobb módszere az adócsökkentés:

Nem a városoktól veszünk el, hanem otthagyunk pénzt a vállalkozóknál és az embereknél,

mondta Kósa Lajos.

Több mindenről volt szó, például konkrét projektek támogatásáról, a mostani szabályokhoz képest a kormány enyhítene az önkormányzatok forrásbevonására vonatkozó szigorú szabályokon, tehát a kötvények és a hitelfelvétel kapcsán, vagy pedig azon a kritériumon, hogy az így beáramló forrást működésre is lehessen költeni. A tervek között van az önkormányzatok terheit szabályozó jogszabályok, törvények, rendeletek csúsztatása, enyhítése.

A részletekről a kabinet várhatóan januárban dönt, amikor már a legtöbb településen összeállították a járványköltségvetést.

Az államháztartási törvény szerint az önkormányzati büdzsét február 20-áig kell összeállítani, ezért csak januárban lehet ilyen döntéseket hozni, amikor már látjuk, hogy az egyes önkormányzatok mit terveznek, nyilatkozta Kósa.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201219/kosa-lajos-januarban-donthet-a-kormany-az-onkormanyzatok-tamogatasarol-462566