Megint kormányzati leállással fenyeget a költségvetési vita Amerikában

https://kep.index.hu/1/0/3583/35839/358396/35839619_2740025_4c6f342fcdadb9205424f108989a3160_wm.jpg
Megosztás/Share

Az amerikai kongresszus pénteken kénytelen volt egy külön törvényben két nappal meghosszabbítani a kormányzati intézmények finanszírozását, alig néhány órával a kormányzat leállásával fenyegető éjféli határidő előtt – írta az MTI. A pártok ugyanis képtelenek voltak eddig megegyezni a koronavírus-válság ellensúlyozására hivatott gazdaságösztönző csomag részleteiről. 

A mintegy 900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot eredetileg a kormány éves finanszírozásáról szóló törvénnyel együtt szerették volna elfogadni, abban reménykedve, hogy így a kongresszus is rá lesz kényszerítve a kompromisszum mielőbbi megtalálására. 

Mivel azonban a péntek éjféli  határidőre nem sikerül megállapodniuk a pártoknak a program feltételeiről, ezért adtak maguknak két nap haladékot a megegyezésre. 

A gazdaságösztönző csomag ügyében az egyik fő nézeteltérést az okozza, hogy

a republikánusok törvényben korlátoznák a szövetségi tartalékbank rendszer (Federal Reserve) hitelezési képességét,

mivel a republikánusok szerint meg kell akadályozni a túlzott kormányzati költekezést.

Brian Deese, akit Joe Biden megválasztott elnök a Nemzetgazdasági Tanács élére jelölt, ugyanakkor ellenezte, hogy a csomag olyan “szükségtelen előírásokat tartalmazzon, amelyek korlátoznák a pénzügyminisztérium és a Federal Reserve lehetőségeit a gazdasági válság elleni küzdelemben”.

A demokrata és a republikánus törvényhozók egymásnak feszülése ez ügyben hónapok óta tart, miután a demokraták egy magasabb összegű ösztönző csomag elfogadását szorgalmazzák, amely lehetőséget biztosítana a tagállamok és helyi önkormányzatok segélyezésére, míg a republikánusok egy olyan lefaragott csomag elfogadását erőltetik, amely a járvány miatt keletkezett adósságok ügyében biztosítana felelősségvédelmet a vállalkozások számára.

Az ösztönző csomag várhatóan megemelné a munkanélküli ellátásokat, és esetleg közvetlen kifizetéseket is fedezhetne az amerikaiaknak. A hónap elején egy kétpárti törvényhozói csoport nyújtotta be azt 900 milliárd dolláros törvényt, amelynek alapján a jelenlegi tárgyalások zajlanak.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/12/19/usa_koltsegvetes_leallas_gazdasagi_mentocsomag_koronavirus/