Olaszországban karácsonykor a fa alá egésznapos kijárási tilalom kerül

https://kep.index.hu/1/0/3583/35839/358396/35839647_2740027_966a32f823b571442c724577f1c50fd9_wm.jpg
Megosztás/Share

Teljes zárlatot rendelnek el Olaszországban az év végi ünnepek tíz napjára a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében.  

egész napos kijárási tilalommal

– jelentette be Giuseppe Conte kormányfő. A talján vezető elmondta, hogy a totális lezárás december 24-27., valamint a december 31. és január 6. közötti napokra vonatkozik, amikor egész Olaszország úgynevezett vörös zónának számít majd a járványügyi korlátozások szempontjából. Ezt azt jelenti, hogy 

leállítják az egész kereskedelmet, kivételt csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, fodrászatok, dohányboltok jelentenek majd. A vendéglátás kizárólag házhoz szállítással működhet, és csak este tíz óráig.

A legmagasabb fokozatú korlátozások lépnek életbe szenteste, karácsony ünnepén és szilveszterkor is. 

Utcára csakis a belügyminisztérium honlapjáról letöltött engedéllyel lehet kilépni, munkavégzés vagy egészségügyi indok miatt.

A templomok nyitva maradnak, a misékre szabadon lehet menni, a lakóhelyhez legközelebbi templomba.

A teljes zárlat alatt napi egy alkalommal, reggel öt óra és este tíz között meglátogathatja rokonait és ismerőseit is, azzal a feltétellel, hogy az egy háztartásban élőkhöz csak további két személy csatlakozhat – a tizennégy évnél fiatalabbakat, fogyatékkal élőket, nem önellátóakat nem számolva. A szabadtéri sportolás csak egyénileg, lakóhely közelében engedélyezett. 

Szintén engedmény, hogy négy napon, december 28-tól 30-áig, valamint január 4-én az egész ország úgynevezett narancssárga övezetnek számít majd, vagyis napközben feloldják a városokon, településeken belüli kijárási tilalmat.

Megtiltják a települések közötti közlekedést. 

A kisebb, ötezer lakos alatti településekről legfeljebb 30 kilométerre lehet majd kimozdulni.

Ezeken a napokon újranyithatnak az üzletek este kilenc óráig, a vendéglátás továbbra is csak elvitelre működik majd.

Arról is beszélt Giuseppe Conte miniszterelnök, hogy az október óta bevezetett korlátozások működtek, a Covid-19 járvány reprodukciós rátáját a korábbi 1,7-ről 0,86-ra csökkentették, de további szigorítások szükségesek egy újabb januári járványhullám elkerülésére. Megjegyezte, hogy az ünnepek alatti intézkedéseket a társasági összejövetelek korlátozására az egészségügyi szakértők sürgették.

A lakosság számított az újabb szigorításokra, ezért már pénteken (december 18.) közel egymillióan elindultak az ünnepek idejére kiszemelt célállomásaikra:

a milánói Malpensa repülőtéren 200 ezer utast számoltak,

és majdnem kivétel nélkül déli irányba indultak el. A központi római vasútállomáson, a Termini-pályaudvaron hatvan ezren fordultak meg, igaz, ez alig tizede a tavalyi adventi időszak utolsó péntekén ott megfordult hatszáz ezer utashoz képest. 

Egyre indokoltabbak az újabb karanténintézkedések: gyorsul a járvány terjedése

Nem ok nélkül döntenek a teljes bezárkózás mellett a kormányok: egy nap alatt 751,4 ezerrel lett több a fertőzött, már 75,7 milliónál járunk.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/12/19/teljes_zarlat_lockdown_olaszorszagban_karacsony_kijarasi_tilalom_conte/