Orbán Viktor váratlan bejelentése megosztotta a polgármestereket

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/s/z/i/szita-karoly-orban-viktor-koronavirus-iparuzesi-ado-felezes-421062.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Néhány hét alatt beérett Parragh László kamarai elnök javaslata, a kormány ugyanis úgy döntött, hogy a kis és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik. Részletesen megírtuk, hogy ez az intézkedés mennyire fog fájni a településeknek, a cégek szempontjából egyáltalán nem hatékony, mert nem ott segít, ahol igazán kéne. Valamint arra is rámutattunk, hogy megindul a szelektív (de nem rászorultsági alapú) támogatás rendszere az önkormányzatoknál, a települések népességszáma, valamint a kormány egyedi elbírálása esetén (ez utóbbi a nagyvárosokra érvényes). A miniszterelnök mindezt azok után jelentette be, hogy szombat délelőtt tárgyalt a megyei jogú városok vezetőivel.

A polgármesterek azonnali első reakciójából jól látható: alapvetően osztja meg a település vezetőit a kormány terve.

A kormánypártiaknak oké

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke, Kaposvár fideszes polgármestere közleményt adott ki szombat délután, miszerint a szervezet támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit. Azt is kiemelte, hogy az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány.

Szita Károly közlése szerint az MJVSZ vezetősége még a bejelentés előtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről.

“A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében” – fogalmazott a közleményben Szita Károly, hangsúlyozva, hogy “ezért azonban közösen kell tenni”. Tájékoztatása szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét – értékelt az MJVSZ elnöke. Hozzátette: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön. “Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja” – fogalmazott Szita Károly.

Cser-Palkovics Andris, Székesfehérvár fideszes polgármestere is megszólalt a bejelentés után, a hivatalos Facebook-oldalán. Itt érdemes felidézni, hogy ő volt az a településvezető, aki szinte egyedüliként a kormányoldalról, élesen kelt ki Parragh László eredeti javaslata ellen. Azt mondta novemberben, hogy a kamara javaslata „szakmailag hibás és rossz”, a válságban lévő cégeken semmit nem segítene. “Azt kérem a kamara elnökétől, hogyha ilyen kérdésekben megfogalmaz javaslatokat, akkor bátran emelje föl a telefont, és kérjen segítséget azoktól, akik az önkormányzatokhoz értenek. Adott esetben pedig a helyi vállalkozásokat sokkal, de sokkal jobban ismerik, mint ő maga” – mondta Cser-Palkovics akkor.

Mostanra árnyalta a véleményét. “Az idei esztendő a világjárvány miatt rendkívüli. Rendkívüli idők pedig rendkívüli intézkedéseket igényelhetnek a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megőrzése, újak létrehozása érdekében. Ez átmenetileg érintheti az adórendszer egyes elemeit is.A helyi iparűzési adóval kapcsolatos álláspontomat – a polgármesterek részéről talán leghatározottabban – az elmúlt hónapokban sok helyen és sokszor elmondtam. A most bejelentett újabb állami gazdaságvédelmi intézkedések ugyan érintik az iparűzési adót és bevételkiesést okoznak, de értelmezésünk szerint csak a járvány időszakára vonatkoznak, valamint a városunk bevételeinek jelentős részét befizető nagy adófizetőkre ez a döntés nem terjed ki, csak a kkv szektorba tartozó, főként egyébként magyar tulajdonban lévő kisebb vállalkozásoknak biztosítanak kedvezményes adómértéket 2021-ben” – érvel Fehérvár polgármestere. “Egy válságidőszakban az emberek, a családok védelme, biztonsága a legfontosabb. Az emberi élet, egészség és – a családok megélhetését biztosító – munkahelyek védelme minden mást megelőző fontosságú, szükségképpen prioritás. Reméljük, hogy az egyéb támogatások és kedvezményekkel együtt ez a lépés is segíti annak a célnak az elérését, hogy minél több munkahelyet meg lehessen védeni, minél többet létre lehessen hozni és a gazdaság újra növekedési pályára állva, újra nagyobb bevételekhez juttathassa az önkormányzatokat” – magyarázza a fideszes politikus, vagyis bízik a kormány támogatásaiban és később már be is ismeri, hogy a város jövője is ettől függhet. 

“A most bejelentett döntésnek a városra gyakorolt hatásait először nyugodtan értékelni kell; a bevételkiesés mértékét pontosan ki kell számolni, hatásait pedig át kell gondolni, és ha ezekről szükséges, akkor egyeztetni kell a minisztériumokkal.

Felelős polgármesterként nem kiabálva, hanem – megoldásokat nyújtó – megállapodások lehetőségét keresve.

Erre jó reményünk van, hiszen az elmúlt években rengeteg kérdésben tudtunk jó, Székesfehérvárnak hasznos megállapodást kötni a kormányzattal” – írta. “A mostani helyzet megoldása során is egészen biztosan szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra. Örülök, hogy ennek lehetősége már a mai bejelentésben is elhangzott. Optimistán várom az ezekről szóló egyeztetéseket” – teszi hozzá.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tiszteletbeli elnöke, fideszes politikus, Debrecen korábbi polgármestere azt nyilatkozta szombaton elég egyoldalúan megközelítve a helyzetet, hogy “nem a városoktól veszünk el, hanem otthagyunk pénzt a vállalkozóknál és az embereknél”.

Az ellenzéki polgármesterek ellenérvelnek

Karácsony Gergely főpolgármester javaslatot elutasító véleményét már ismertettük.

Péterffy Attila, Pécs nem kormánypárti polgármestere is elmondta véleményét a döntésről. Ő egyébként egyetlen ellenzéki politikusként részt vett a kormányfővel folytatott szombat délelőtti tárgyaláson, és erről háttérinformációkkal is szolgált. “Látszategyeztetés után az önkormányzatokat gazdasági szempontból még inkább kiszolgáltató intézkedést jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton délután” – írta hivatalos Facebook-oldalán. 

“Egyedüli ellenzéki városvezetőként az erről szóló egyeztetésen hiába soroltam érveket a helyi iparűzési adó 50%-os csökkentése ellen, azokat a kormány jelen lévő tagjai lesöpörték az asztalról. A gazdaságvédelminek nevezett, de valójában az önkormányzatokat bizonytalanságba taszító, nyíltan politikai célú rendelkezést Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a szűkkörű egyeztetésen. Az akkor még tervezett, azóta bejelentett intézkedéssel szemben valójában csak én fogalmaztam meg határozott kritikát” – árulta el. “Az ellenzéki vezetésű városok és a pécsiek védelme érdekében elmondtam, hogy a kormány ezzel a döntéssel az önkormányzatok kárára éppen azt a kis- és középvállalkozói kört támogatja, amely döntő többségében nem tervezi a bezárást a járvány miatt” – fogalmazott. Hozzátettem, ha az állam mégis ezt a vállalkozói kört támogatja, akkor az önkormányzatoknak a döntés miatt kieső bevételeit kompenzálnia szükséges, mert azok csak így tudják biztosítani működőképességüket és teljesíteni a járvány elleni védekezés rájuk rótt feladatait.

“A járványügyi védekezés érdekében bevezetett, önkormányzatokat terhelő szolidaritási adó mérséklését szintén kezdeményeztem, amivel részben kompenzálható lehetne a mostani rendelkezéssel kieső önkormányzati bevétel. A bejelentés szerint, erről egyesével, az érintett önkormányzatok vezetőivel folytatott tárgyalásokon egyeztet majd a kormány” – ismertette Pécs polgármestere.

Fentiek alapján a szombati diktátum célja egyértelmű.

“A kormány a járványügyi védekezés költségeit már eddig is erejükön felül vállaló önkormányzatokat a pandémiára hivatkozva megfosztja a helyi iparűzési adóbevételük jelentős részétől, amivel még kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja őket. A kormányfő tájékoztatása alapján az államtól kaphatnak ugyan kompenzációt a vidéki városok, de ennek mértéke kizárólag a kormány politikai szándékától függ, így ez teljességgel kiszámíthatatlan és elfogadhatatlan” – érvelt.

“Ezzel együtt az ellentételezésről szóló tárgyalásokon mindent megteszek majd azért, hogy se a pécsieket, se az ellenzéki városokat ne érje kár a mostani döntés miatt. Célom, hogy az önkormányzat méltányos kompenzációt kapjon az államtól” – írta a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (b), mielőtt a kormányfő a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201219/orban-viktor-varatlan-bejelentese-megosztotta-a-polgarmestereket-462574