Szláv mesterhármas: Ukrajnából lopott ikont ajándékozott a boszniai szerb elnök az orosz külügyminiszternek

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

Filmbe illó kreténséget/bakit/figyelmetlenséget követett el a Boszniai Szerb Köztársaság vezetése, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter néhány nappal ezelőtt náluk tárgyalt. 

Milorad Dodik, Bosznia szerb többségű harmadának vezetője és a háromnemzetiségű elnökség szerb tagja a vele tárgyaló Lavrovnak egy háromszáz éves arany ikont adott ajándékba. Két ortodox között ez akár normális is lehetne, csakhogy ez nem akármilyen ikon volt. 

Hanem lopott. 

Méghozzá Luhaszkból, a korábbi orosz-ukrán harcok frontvonalában fekvő kelet-ukrán városból. Ezt a tényt ráadásul nem egy tényfeltáró újságíró vagy egy idegen titkosszolgálat fedte fel, hanem a SRNA, a boszniai szerbek hivatalos hírügynöksége. Ők ugyanis az ajándékozás napján rövid cikket és több fotót közöltek az ikonról, megemlítve, hogy azt Luhasznkban “találták” és van rajta egy pecsét. 

Sőt közöltek olyan fotót is, amin maga a pecsét is látszott, ami a felirata szerint igazolta, hogy az ikon az ukrán kulturális örökség része.

Luhanszkot 2014 óta oroszbarát szeparatisták uralják és régóta tudható, például ehhez hasonló tényfeltáró cikkekből és bírósági ítéletekből, hogy kezdetektől segítették őket szerb nemzetiségű külföldi harcosok is. Szerbiából és Boszniából is.

Több sem kellett Ukrajna boszniai nagykövetségének, akik két nappal később már hivatalos tiltakozó levélben keresték meg a bosnyák külügyet, az ikon eredetének tisztázását követelve.

Azt, hogy egészen biztosan lopott tárgyról van szó, ma maga az orosz fél igazolta. Az orosz külügyminisztérium szombaton ugyanis közleményben tudatta, hogy a Lavrovnak ajándékozott ikont visszaküldik Boszniába, hogy az ajándékozók az Interpol segítségével “tisztázhassák annak eredetét”. 

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/19/szlav-mesterharmas-ukrajnabol-lopott-ikont-ajandekozott-a-boszniai-szerb-elnok-az-orosz-kulugyminiszternek