Szlovéniában lazítanak a korlátozásokon karácsonyra

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/l/j/u/ljubljana-421022.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A szlovén kormány úgy értékelte: a szigorú intézkedések meghozták eredményüket, és heti szinten csökkent az új esetek száma, így az elmúlt egy hétben, átlagban 1353 új fertőzöttet regisztráltak. A kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 1427-tel 104 982-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 40 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2314-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1199-en vannak kórházban, 203-an intenzív osztályon.    

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2752 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 192 987-et. Az elmúlt napon 78 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3101-re emelkedett. Kórházban 2873 beteget ápolnak, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.    

Szigorú járványügyi intézkedések mellett mindkét országban engedélyezték az ünnepekre a vallási szertartásokat. Horvátországban hét, Szlovéniában 30 négyzetméterre juthat egy hívő a templomokban és imaházakban. Az éjféli miséket azonban várhatóan előrébb hozzák, Szlovéniában éjszakai kijárási tilalom van érvényben, és Horvátországban is az üzletek és intézmények csak 22 óráig tarthatnak nyitva.    

A szlovén kormány néhány enyhítést vezetett be karácsonyra, amely szilveszterkor is érvényben lesz, ha nem romlik a járványhelyzet – közölte Jelko Kacin kormányszóvivő sajtótájékoztatóján.     

December 24-én és 25-én déltől 20 óráig feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat és két háztartásból legfeljebb hat főig engedélyezik a gyülekezést, a 15 év alatti gyerekek nem számítanak bele a hat főbe.

A kabinet ugyanakkor szigorításokról is döntött. December 24-től január 4-ig ismét bezárnak minden nem létfontosságú üzletet, az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével. Erre az időszakra azt kérik a munkáltatóktól, hogy alkalmazottaik számára vezessenek be távmunkát. A kormány egy újabb gazdaságélénkítő csomagot is elfogadott szombaton, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni.

Címlapkép: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201219/szloveniaban-lazitanak-a-korlatozasokon-karacsonyra-462560