10 milliárdot ad a kormány a diósgyőri vár továbbépítésére

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

Egy ideje már szó volt róla, hogy valamikor majd megindulhat a diósgyőri vár továbbépítése, de nem lehetett tudni, hogy mikor vág bele a kormány. Az Építészfórum ír arról, hogy úgy fest, most: a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, ami több mint 10 milliárd forintot írt elő erre a célra, míg a maradék 1,5 milliárd forintot a miskolci önkormányzat állja.

Mint az építészeti szaklap írja, a kormány még 2018-ban döntött 10,191 milliárd forintról a vár további kiépítésére. A vár korábbi, 2014-es turisztikai fejlesztése komoly vitákat váltott ki a kétes történelmi hitelesség miatt, viszont a fejlesztést akkor legalább megelőzte egy komoly történeti és régészeti előzetes kutatás. A cél akkor az volt az Építészfórum cikke szerint, hogy a kutatásokra támaszkodva fogjanak a fejlesztésbe, és olyan turisztikai funkciókat kaphasson a vár, hogy az gazdaságilag is fenntartható legyen. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 2017-es videóban bemutatott látványterveket melyik építésziroda készítette, és ez fog-e most végül elkészülni, de az biztos, hogy ezen a történelmi előképtől eltávolodó vár képe látható, ami a lap értékelése szerint „a Nagy Lajos kori állapotot megcélozva kvázi egy 21. századi, vizesárokkal kiépített várkastély kiépítését vizionálják az eredeti történelmi romokra.”

A projekt sorsa sokáig kétesélyes volt, mivel idén év elején még minimum másfél milliárd forint hiányzott, de a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint immár nincs gond: a Modern Városok Program keretében a projektre idén hatmilliárd forint, 2022-ben pedig négy milliárd forint juthat, míg másfél milliárdot az önkormányzat biztosít. 

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/20/10-milliardot-ad-a-kormany-a-diosgyori-var-tovabbepitesere