12 évnyi patthelyzet után először tartanak választást Mostarban

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

Több mint egy évtized után először rendeznek önkormányzati választásokat a  Bosznia-Hercegovina déli részén fekvő Mostar városában. Az elmúlt 12 évben az etnikai törésvonalak lehetetlenítették el az önkormányzat működését. 

Mint a Guardian írja, a turisták körében is népszerű, százezer lakosú város a régiót sújtó etnikai feszültsége egyik szimbolikus helyszíne is volt a kilencvenes években, amikor a város híres hídját felrobbantották. A hidat ugyan a kétezres évek elején újraépítették, de attól még Mostar rendkívül megosztott maradt: a nyugati felén főleg horvátok, míg a keleti felén elsősorban bosnyákok élnek. 

Fotó: Denis Zuberi/Anadolu Agency via AFP

És hosszú éveken át a két nagy etnikai közösséget képviselő politikai pártok képtelenek voltak egymással megegyezni a választókerületek határairól, ez pedig rengeteg kárt okozott a városnak is: gondok voltak a szemétszállítással, a tömegközlekedéssel és egyéb közszolgáltatásokkal is. 

Mint a Guardian írja, Mostar problémája sok szempontból összefoglalja azt is, amivel egész Bosznia-Hercegovina küzd: az ország politikai rendszerét rengeteg összetett kompromisszum alapozta meg, melyet a nemzetközi közösség segített tető alá hozni, és ugyan ma már véres konfliktusok szerencsére nincsenek, arról szó sincs, hogy sikerült volna az összes problémát maguk mögött hagyniuk. 

A mostani választás dátumát júniusban tűzték ki, az EU-s, az amerikai és a brit nagykövet közbenjárására, miután 2019-ben egy mostari filozófiatanár, Irma Baralija az emberi jogok európai bíróságán sikerrel támadta meg a várost, amiért nem írnak ki választásokat. 

A lap szerint az elemzőket leginkább az érdekli, hogy feltűnnek-e majd új pártok, melyek a két nagy, etnikai alapon szerveződő párt mellett képesek lehetnek érdemben szavazatokat szerezni. Múlt hónapban országszerte rendeztek helyi választásokat, és akkor mind a három etnikai alapú párt, a szerb, a horvát és a bosnyák is rontott korábbi eredményeihez képest. 

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/20/12-evnyi-patthelyzet-utan-eloszor-tartanak-valasztast-mostarban