Döbbenet: a gazdagoknak adott adókedvezmények csak a gazdagoknak előnyösek

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

A szélsőbaloldali elhajlással nehezen vádolható Bloomberg számolt be arról a kutatásról, mely szerint a gazdag embereknek adott adókedvezmények csak arra jók, hogy növeljék az egyenlőtlenségeket, és a gazdagokon kívül senki más nem látja hasznát. A gazdasági lap szerint a kutatás eredménye is egy újabb érv amellett, hogy a fejlett országokban a gazdagok vállaljanak nagyobb terheket a járvány okozta válság enyhítésében. 

A hivatkozott kutatás David Hope (London School of Economics) és Julian Limberg (King’s College London) munkája, melyben ötven évnyi tapasztalatot összefogva írtak arról, hogy a gazdagoknak kínált adócsökkentés jellemzően csak azoknak volt előnyös, akiket e intézkedések direkten céloztak, és nem látni nyomát annak, hogy e lépések következtében több munkahely jött volna létre vagy nőtt volna a gazdaság egésze. 

A kapcsolódó híres mém

Hope a lapnak adott interjúban elmondta, hogy a döntéshozóknak nem kéne attól tartaniuk, hogy ha jobban megadóztatják a gazdagokat, hogy ebből fedezzék a járvány gazdasági következményeit, akkor az majd árt a gazdaságnak. Mint a Bloomberg megjegyzi, ezek az eredmények biztatóak lehetnek a brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak számára, mivel az országban éppen ilyen lépésekben gondolkodnak. 

A kutatás szerzői 18 OECD-országban vizsgálták meg, hogy milyen következményei voltak annak, hogy a gazdagokra kivetett adók csökkentésének az elmúlt 50 évben. És azt találták, hogy a társadalmak leggazdagabb 1 százalékait célzó adókedvezmények révén jelentősen nőtt a vagyonuk, ugyanakkor nem lehetett egyéb, a társadalom egészébe továbbhullámzó hatást felfedezni az ilyen intézkedések után. 

Hope szerint az eredményeik alapján azt látni, hogy ezek az intézkedések nem csurognak le a társadalom egészébe, szemben azzal, ahogy a hasonló adókedvezmények támogatói állítják. 

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/20/dobbenet-a-gazdagoknak-adott-adokedvezmenyek-csak-a-gazdagoknak-elonyosek