Egészen bizonyos, hogy ez a legszebb karácsonyi ajándék – mindenkinek

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=bf7e1626-173a-48bc-9334-37ad3fcf84e5
Megosztás/Share

Ismeri szerettei szeretetnyelvét? És a sajátját?

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

A cikksorozat támogatója a METRO

Legyen szó friss halról a halászléhez vagy egy mesés ajándékról a kisunokának, nálunk minden karácsonyi kelléket beszerezhet. Látogasson el áruházainkba és legyen varázslatos az ünnepi készülés!

hirdetés

A szeretet alapvető szükségletünk, olyan éltető erő, amely pszichés üzemanyagot biztosít számunkra az egészséges élethez. Elképzelhetjük úgy, hogy mindannyiunknak van egy szeretettankja, amit a társak felől érkező szeretet tud feltölteni. Ha teli a tank, akkor derűsnek, energikusnak, egészségesnek és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, és képesek vagyunk akár nehéz élethelyzetekkel is megküzdeni.

Aki azonban hosszabb ideg nem részesül szeretetben, az lassan elveszíti az életkedvét, a világot szürkének, egysíkúnak találja. A kiürülő szeretettank lehangoltságot, depressziót – a tartósan üres tank pedig gyenge immunrendszert, betegséget eredményez.  A járvány időszakában különösen felértékelődnek a kapcsolataink és az erőt adó töltekezés. Adjuk hát egymásnak ezt az ajándékot, ami mindennél többet ér!

Öt nyelven beszélni

Rendelje meg online!

Minél többet adunk a szeretetből másoknak, annál több lesz belőle nekünk. Az viszont nem mindegy, hogyan adjuk. Ismernünk kell a másikat ahhoz, hogy tudjuk, mitől érzi a párunk, gyermekünk, szülőnk, hogy szeretve van. Gary Chapman amerikai pszichológus öt alapvető szeretetnyelvet különített el, amelyen keresztül kommunikálhatjuk az érzelmeinket.

Ezek a kifejezési módok az alábbiak: elismerő szavak, minőségi együtt töltött idő, szívességek, ajándékok és a testi érintés.

Mindenki azt a közlést érti és tartja a szeretet kifejezésének, amit a születési családjában, a közvetlen környezetében megtanult, amire szocializálódott. Nekünk, magyaroknak elég gyakran használt szeretetnyelvünk az etetés is. Még a szeretet szóban is benne van az „etet”. A nagymamák, anyák előszeretettel raknak elénk „terülj-terülj asztalkát”, hogy megmutassák, milyen fontosak vagyunk nekik.

Pedig gyakran egy kis figyelem, beszélgetés többet jelent a nagy családi lakomáknál. A karácsonyi vacsoránál törekedjünk arra, hogy figyelmet adjunk egymásnak. Ismerjük meg egymás valódi vágyait, álmait.

A szeretetnyelvek személyre szabott alkalmazása javítja a kapcsolatok minőségét. Ez nagy segítség ahhoz, hogy a kapcsolatunk, családi harmóniánk tartós és boldog legyen, hiszen a társunk csak akkor érzi, hogy szeretjük, ha ezt az ő szeretetnyelvén juttatjuk kifejezésre. Egyszerűen, lényegretörően kifejezhetjük vele a másik iránti megbecsülésünket és azt is, hogy mire van leginkább szükségünk. Tudatos használata erősíti az összetartozás érzését, és feszültségmentesebbé teheti a mindennapokat.

Hogyan ismerhető meg társunk, családtagunk, barátaink szeretetnyelve?

1. Próbáljon minél többféle szeretetnyelven közeledni felé, és figyelje meg, melyik az, ami a legnagyobb hatással van rá.

2. Figyelje meg azt is, hogy ő miként fejezi ki a szeretetét, mert nagy valószínűséggel ezt várja el öntől is.

3. Jegyezze meg, hogy mire panaszkodik a másik, amikor nem érzi, hogy szeretik.

4. Vegye észre szerettei kéréseit, kívánságait.

5. És önre mi van a legnagyobb hatással? Fejezze ki!

Nógrádi Csilla pszichológus

Hasonló cikkeket a a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/pszichologiamagazin/20201220_Egeszen_bizonyos_hogy_ez_a_legszebb_karacsonyi_ajandek__mindenkinek#rss