És akkor Matolcsy szerint félig a kormány a hibás a gazdasági válságért

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=77834283-a2eb-440b-ae4c-139e0f6a2d55
Megosztás/Share

Miközben rettenetes számok érkeznek az egészségügyi helyzetről, az is egyre világosabb, hogy a gazdaság sem ússza meg könnyen a járvány második hullámát.

Matolcsy György sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt: a járvány második hulláma a recesszió feléért felelős, a visszaesés másik felét viszont annak a számlájára írta, hogy az állami beruházásokat nem pörgette fel a kormány, az állami fogyasztást sem növelte, és kivezette (ideiglenesen) a kedvezményes lakásáfát. A Magyar Nemzeti Bank elkészítette az inflációs jelentését, e szerint akkora ez a válság, mint a 2009-es, de szerencsére teljesen más: nem omlott össze a munkaerőpiac, pörög a hitelezés, így ha nem húzódik el a járvány, sokkal gyorsabb lehet a kilábalás.

© Reviczky Zsolt

A Kopint-Tárki, amely szerint 5,8 százalékos lehet az idei recesszió, arra jutott: a cégek jól átálltak a járvány alatti munkára, nem is az ipar leállása rengetheti meg a magyar gazdaságot, hanem az, hogy nem tudunk miből vásárolni. Elkészítette a GKI Gazdaságkutató is a maga prognózisát: szerintük 7 helyett „csak” 6 százalékkal fog visszaesni idén a magyar GDP. Az Eurostat pedig arról adott ki egy számítást, hogy az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás alapján az EU harmadik legszegényebb országa vagyunk.

És még egy szám, visszatérve az egészségügyi helyzetre: a KSH most tette közzé a végleges adatát a novemberi halálozásokról. Ebből pedig kiderült, hogy abban a hónapban, amikor 3158 koronavírusos áldozat volt a hivatalos járványügyi tájékoztatás szerint, 5279-cel többen haltak meg, mint egy évvel korábban. Vagyis ahogy októberben, úgy novemberben is történt valami, ami miatt sokkal nagyobb a halálozási többlet, mint amit a járványról kiadott tájékoztatás indokolna. Némi reményre ad okot, hogy már karácsony előtt megkaphatja a Pfizer/BioNTech-vakcina az EU-s engedélyt.

Sikerülni fog karácsonykor vigyázni arra, hogy ne legyen még rosszabb a járványhelyzet?


A Magyar Közút 2024-ig, tehát bőven a választások utánig biztosíthat munkát Szíjj László Duna Aszfaltjának. A tendereknek, amelyeket a Szijjártó Pétert jachtoztató vállalkozó cége nyert meg, a becsült értéke összesen 269,3 milliárd forint – számoltuk össze.

Számításaink szerint ugyanis azokon a tendereken, amelyeken a Duna Aszfalt–Hódút páros is elindult, igen jó arányban meg is nyerte. Mintegy 200 altendert néztünk át, ezeken a Duna Aszfalt–Hódút volt az egyik versenyző, mellette pedig majdnem minden esetben ott volt a többi versenytárs is. Összesen 57 milliárd forintnyi munkából 33 milliárd forintot sikerült megnyerniük.

© Túry Gergely

Mi lenne a NER-rel az építőipar nélkül?


Őrizetbe vették Bige Lászlót, az egyik leggazdagabb magyart kedd reggel. Az ügyészség gyanúja szerint a milliárdos műtrágyagyáros éveken át arra adott utasítást, hogy nagy mennyiségben minősítsenek selejtesnek olyan termékeket, amely valójában jó volt, de így csökkentett áron adták el a kereskedőknek. A kereskedők aztán piaci vagy ahhoz közeli áron tudták értékesíteni a termékeket, és visszaosztottak pénzt – áll az ügyészség közleményében.

Az ügyészség rács mögött is akarta tartani a vállalkozót, a bíróság azonban csak bűnügyi felügyelet alá helyezte őt, a birtokát nem hagyhatja el. Abban egyetértettek az ügyészséggel, hogy Bige szabadlábon akadályozná a büntetőeljárást, attól viszont nem tartottak, hogy elrejtőzne vagy elszökne, hiszen azt az elmúlt hónapokban bőven megtehette volna. Bige egyébként a büntetőeljárás másfél évvel ezelőtti kezdete óta tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el, szerinte az ügy hátterében az áll, hogy valakik tönkre akarják tenni és bagóért megszerezni a vállalkozásait.

Mi lesz ennek a folytatása?


A hét képe: a szigetszentmiklósi olajszennyezés.

© MTI / Máthé Zoltán

A kereskedők a járványból is megpróbálják kihozni a maximumot: gyönyörű karanténajándékozási ötleteket lehet idén összegyűjteni. De felértékelődtek a személyre szabott és a kézzel készített ajándékok is, emellett pedig ötből egy európai támogat jótékonysági ügyet karácsonyi ajándékként.

Online térben az impulzusvásárlás sokkal könnyebb – mondta Szászi Barnabás pszichológus-közgazdász, döntéskutató. Ezt azzal magyarázza, hogy bankkártyáról hajlamosabbak vagyunk többet költeni, mintha készpénzzel fizetnénk, kártyás fizetésnél ugyanis kevésbé érezzük a vásárlás miatti fájdalmat.

Ön változtat idén az ajándékozási szokásain?


Mind a mai napig nem zárult le a brókerbotrány következtében összeomlott Provita Egészségpénztár felszámolása, így a tagok sem jutottak hozzá a pénzükhöz – tudtuk meg. A felszámolási eljárás zárását jelenleg is akadályozza, hogy vannak olyan pozitív egyenlegű tagok, akik egyáltalán nem jelentkeztek.

© MTI / Balaton József

Az alapvető probléma az, hogy az egészségpénztárakra, illetve általában az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakra nem vonatkozik olyan állami garancia, mint a bankbetétekre és a befektetési eszközökre. Egy felszámolás pedig még az egyszerű esetekben sem megy pillanatok alatt, és már a közepesen bonyolult ügyek is évekig húzódhatnak.

Mikor lesz ennek vége?


Az illegális, gyakran erőszakot bemutató tartalmak miatt bojkottot hirdetett szinte minden nagy bankkártya-szolgáltató a Pornhubbal szemben, így a világ harmadik legnagyobb forgalmát bonyolító pornóoldalán ellehetetlenítették a kártyás fizetéseket. A cég válaszul letiltotta az összes, nem igazolt azonosságú felhasználó által feltöltött videót, 13,5 millióból közel 9 milliót.

A Pornhub tulajdonosai valóban nem sokat tettek azért, hogy szűrjék a tartalmat, igaz, az is jogos érv, hogy az illegális tartalom kiválogatása nagy kihívást jelent minden olyan portálnak, ahova bárki feltölthet bármit. A szexmunkásokat képviselő Sex Workers Outreach Project Behind Bars üdvözölte a nagyobb szigort, de a bankkártyás fizetés ellehetetlenítésének nem örültek. A dilemma pedig marad: mi a fontosabb, a legális működés, vagy a zéró tolerancia?

© AFP / Riccardo Milani

Mi lehet a megoldás?


2009-ben az átlagos négyzetméterárakkal számolva még 83 havi átlagfizetésből jött ki egy 60 négyzetméteres lakás, 2019-re ez 89 hónapra nőtt – számoltuk ki a KSH most kiadott ingatlanadattára alapján. Bár az ország legnagyobb részén javult a helyzet, Budapesten közel két évvel kell többet dolgozni egy ilyen elképzelt lakásért.

Elkészítettük a listát Budapest legdrágább és legolcsóbb utcáiról is, kerületenkénti bontásban. A pesti Belvárosban és a II. kerületben az ingatlanok egymillió forintos négyzetméterára már kevés ahhoz, hogy egy utca felférjen a legdrágábbak tízes toplistájára, a XII. kerületben és a budai Várnegyedben még elég ehhez.

Mi jöhet még?


Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201220_Es_akkor_Matolcsy_valsag_szijj_bige_karacsony_lakasok#rss