Gémesi: Gusztustalan kihasználni a vírushelyzetet

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=2b92fbc4-3c17-4b9e-981e-939b9804470b
Megosztás/Share

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről – olvasható a Magyar Önkormányzatok Szövetségének közleményében. Azt írják, hogy ennek a bejelentésnek vajmi kevés köze a gazdasági válsághoz, sokkal több köze lehet a kormány hatalmi érdekeihez.

Ez nem felelős kormányzás, ez vagdalkózás

– fogalmaznak, hozzátéve, “mérhetetlenül visszataszítónak tartjuk, hogy a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal”.

Emlékeztetnek, hogy az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ebből a bevételből működtetik a települések a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást. A bajba jutott vállalkozásoknak szinte semmilyen segítséget nem jelent a szövetség szerint a bejelentett adócsökkentés, sokkal inkább arról van szó, hogy “a miniszterelnök a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon akarja „kompenzálni”. Ezzel kivégzi az önkormányzatiságot, a rendszerváltozás egyik legfontosabb értékét és értelmét, megcsúfolja a választói akaratot, elveszi a magyar települések autonómiáját”.

A szövetség ezért azt követeli, hogy

  • a kormány az önkormányzati szövetségekkel való megállapodás nélkül semmiféle, az önkormányzatok bevételeit érintő döntést ne hozzon.
  • a január 15-ére kitűzött önkormányzati egyeztetésig az iparűzési adóról szóló döntést függessze fel,
  • a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szempontól mentes rendszert,
  • a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében,
  • a kormány az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat.

Amennyiben a kormány továbbra is a magyar települések és az önkormányzatok kivéreztetésére használja a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági helyzetet, úgy a tiltakozás bármely törvényes formája indokolt és szükségszerű a magyar önkormányzatok és a településeinken élő polgárok számára – zárul a közlemény.

A szövetség elnöke, Gémesi György a Pesti Hírlapnak úgy reagált a miniszterelnöki bejelentésre, hogy

az önkormányzatok fizetnek adót, az úgynevezett szolidaritási adót. Ezek után kihasználni a vírushelyzetet egy ilyen önkormányzati megszorításra, én ezt gusztustalannak tartom. Írja le nyugodtan: ez gusztustalan.

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester és független országgyűlési képviselők is úgy reagáltak, hogy ez a döntés súlyosan érinti az önkormányzatokat.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201220_Gemesi_Kihasznalni_a_virushelyzetet_gusztustalan#rss