Így kell vigyázni az allergiára hajlamosak oltásakor Amerikában

https://kep.index.hu/1/0/3585/35853/358533/35853359_2741047_be2c6fb921fc1a94b644e5968274c2f4_wm.jpg
Megosztás/Share

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központja (CDC) szombaton közölte, hogy vizsgálja a koronavírus-oltásoknál néhány esetben felmerült allergiás reakciókról szóló jelentéseket.  Egyúttal ajánlást adtak ki, miként kell eljárni a korábban allergiás sokkon már átesett személyek esetében – írja az MTI.

Az Egyesült Államokban szombat reggelig több, mint 272 ezer oltást adtak be. Ezek közül eddig hat esetben jeleztek súlyos allergiás reakciót, köztük egy olyan embernél, akivel korábban már előfordult ilyen más oltásoknál.

Enyhébb mellékhatásokat, amelyek a beoltottakat akadályozták szokásos tevékenységük végzésében, eddig a beoltottak kevesebb mint 1,5 százalékánál tapasztaltak – közölte a CDC. 

A járványügyekben illetékes hatóság leszögezte:nem adhatják be a második adagot azoknak, akiknél súlyos reakciót váltott ki a Covid-19 betegség elleni valamelyik vakcina első adagja. Az ügynökség emellett arra figyelmeztetett, hogy az oltási helyszínként kijelölt kórházaknak feltétlenül rendelkezniük kell az allergiás sokk kezelésére szolgáló adrenalin-gyógyszerrel.

Külön felhívták a figyelmet arra is, hogy el kell kerülniük az oltást mindazoknak, akiknek volt már allergiás kórelőzménye korábban az új vakcinák bármelyik összetevőjével kapcsolatban, ezért az erre hajlamosaknak konzultálniuk kell orvosukkal.

A más típusú – gyógyszerek, élelmiszerek, állatok, latex vagy környezeti körülmények okozta –allergiától szenvedő emberek ugyanakkor megkaphatják az oltást.

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) eddig két gyártó, az Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását engedélyezte. Az országos oltási kampány az előbbi vakcinával kezdődött el múlt hétfőn, míg a Moderna vakcináját csak ezen a hétvégén kezdik kiszállítani az országban. A hatóságok jelenleg is szoros figyelemmel követik az oltások esetleges mellékhatásait.

Az oltás beadását követően a beoltottaknak egy rövid ideig a helyszínen kell maradniuk arra az esetre, ha bármilyen nem kívánt reakció lépne fel náluk. A CDC közlése szerint az eddig jelzett súlyos allergiás reakciók mind a megfigyelési időszak perceiben történtek, így a páciensek azonnali ellátásban részesültek.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/12/20/egyesult_allamok_vakcina_allergia/