Kásler Miklós: Az új egészségügyi törvényre 100 év múlva is emlékezni fognak

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=9d7347b0-b3fb-4f84-aabb-33b560f5a8f8
Megosztás/Share

Évértékelő videójában a járványról is beszélt a miniszter.

Az új egészségügyi törvényről 100 év múlva úgy fognak beszélni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő, új perspektíva nyílt ki – mondta újabb, a Facebook oldalára feltöltött videójában Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett, a kormány indulásakor nagyon szép célokat fogalmazott meg, melyek közül egyetlen egyet sem tettek félre, és számos eredmény született. Példaként említette

  • a magyar nemzeti alaptanterv létrehozását,
  • a Magyarságkutató Intézet felállítását.

Beszélt arról is, hogy a nagy pestisjárvány átalakította az emberi szemléletmódot, a járvány morális kérdéseket vetett fel, befolyással volt az egyházra, az iskolákra, a tanításra, a szolidaritásra. A világjárványoknak mindig következményei voltak, és most is következményei lesznek. Az embereknek egy része viszont megpróbálja elvontabb módon megítélni a járvány kitörését, és számot vet életmódjával, életszemléletével, szokásaival – tette hozzá a miniszter. Erkölcsi kérdésként a járványügyi szabályok betartását említette, hogy ki mennyire tartja be a maszkviselést, hiszen a maszk hordása köztudottan a járvány terjedésének egyik alapkérdése.

Szerinte az emberek egy része nem vette komolyan a járványt az alacsony halálozás miatt. Most viszont, amikor a járvány az egész világban tombol, amikor nem lehet az országot izolálni, ilyenkor látjuk ennek a következményét – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, ideológiai kérdés, hogy az ember szabadsága meddig terjed ki. “Az én megközelítésemben addig terjed, amíg a többi ember szabadságát, ne adj Isten az egészségét vagy az életét veszélyezteti. Ez egy jogi és etikai kérdés” – tette hozzá a miniszter.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201220_Kasler_Miklos_Az_uj_egeszsegugyi_torvenyre_100_ev_mulva_is_emlekezni_fognak#rss