Koronavírus: így olthatják be az allergiásokat

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/71/5971/article_320.jpg
Megosztás/Share

Mindössze 24 óra leforgása alatt újabb közel 11 ezer halálos áldozatot követelt a koronavírus-pandémia világszerte. Részletek itt.

Az Egyesült Államok-szerte szombat reggelig beadott több mint 272 ezer oltásból péntek estig hat esetben jeleztek súlyos allergiás reakciót, köztük egy olyan embernél, akinél korábban már előfordult hasonló más oltásoknál. A CDC leszögezte, hogy nem adhatják be a második adagot azoknak, akiknél súlyos reakciót váltott ki a COVID-19 elleni valamelyik vakcina első adagja. Az ügynökség emellett arra figyelmeztetett, hogy az oltási helyszínként kijelölt kórházaknak feltétlenül rendelkezniük kell az allergiás sokk kezelésére szolgáló gyógyszerrel.

koronavírus, COVID-19, vakcina, oltóanyag, védőoltás

Az Egyesült Államokban a BionTech és a Pfizer közös vakcinájával kezdték meg a tömeges oltási kampányt.

Fotó: MTI/EPA/David

Külön felhívták a figyelmet arra, hogy el kell kerülniük az oltást azoknak, akiknek volt már allergiás kórelőzménye korábban az új vakcinák bármelyik összetevőjével kapcsolatban, ezért az erre hajlamosaknak konzultálniuk kell orvosukkal. A más típusú – gyógyszerek, élelmiszerek, állatok, latex vagy környezeti körülmények okozta – allergiától szenvedő emberek ugyanakkor megkaphatják az oltást.

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) eddig két gyártó, az Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását engedélyezte. Az országos oltási kampány az előbbi vakcinával kezdődött el múlt hétfőn, míg a Moderna vakcináját csak ezen a hétvégén kezdik kiszállítani az országban. Egészségügyi illetékesek szoros figyelemmel követik az oltások esetleges mellékhatásait.

Az oltás beadását követően a beoltottaknak egy rövid ideig a helyszínen kell maradniuk arra az esetre, ha bármilyen nem kívánt reakció lépne fel náluk. A CDC közlése szerint az eddig jelzett súlyos allergiás reakciók mind a megfigyelési időszak perceiben történtek, így a páciensek azonnali ellátásban részesültek. Enyhébb mellékhatásokat, amelyek a beoltottakat akadályozták szokásos tevékenységük végzésében, eddig a beoltottak kevesebb mint 1,5 százalékánál tapasztaltak.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentése szerint december 27-én vagy 28-án kezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása Magyarországon. Minderről részletesen az nlc.hu cikkében olvashat.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_igy_olthatjak_be_az_allergiasokat/20201220095436