Koronavírus: új magyar gyógyszert kapott engedélyt

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/73/5973/article_320.jpg
Megosztás/Share

A favipiravir a COVID-19 korai stádiumában képes hatékonyan gátolni a vírus szaporodását. Részletek itt.

A gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelése során. A készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz. A favipiravir a remdesivir után már a második olyan gyógyszer, amelyet a COVID-19 terápiájában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott.

favipiravir, antivirális gyógyszer, koronavírus, COVID-19Megkapta az engedélyt a magyarországi gyártású favipiravir. Fotó: illusztráció, Getty Images

Az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, aminek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az OGYÉI az Egis favipiravirtartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről.

Közleményében az OGYÉI hangsúlyozta, hogy prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a COVID-19 megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. Az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során annak érdekében, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer.

Hangsúlyozta ugyanakkor az OGYÉI, hogy a gyorsított eljárásban sem enged a szigorú minőségi követelményekből, biztosítva, hogy a piacra csak megfelelő minőségű gyógyszerek kerülhessenek. Mindazonáltal az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása, így – az Európai Gyógyszerügynökséghez hasonlóan – már a járvány első hulláma óta teljes mértékben elengedi a COVID-19 megelőzését vagy annak kezelését célzó gyógyszert vagy vakcinát fejlesztők számára a tudományos tanácsadási díjakat.

Közeleg a karácsony, de az ünnepi készülődést most beárnyékolja a világjárvány. Hogyan készüljünk a mostani ünnepre? A témáról bővebben az nlc.hu oldalán olvashat.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_uj_magyar_gyogyszert_kapott_engedelyt/20201220110135