Magyarországra még jöhetnek a brit repülők, nyolc EU-s országba már nem

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=a4ffa8e9-c543-4c9e-bca5-1abc4dfcde66
Megosztás/Share

Egyre több európai ország tiltja le az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek érkezését, miután a szigetországban elismerték, hogy kontrollálatlanul terjed egy új koronavírustörzs.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A legfrissebb hírek szerint már Hollandia, Belgium, Olaszország, Bulgária, Írország, Franciaország, Ausztria és Németország sem fogad repülőgépeket az Egyesült Királyságból. A BBC beszámolója szerint az egyes országok eltérő hosszúságú tilalmat vezettek be.

A szigorítások az követően kezdődtek, hogy a WHO felszólította az európai országokat a járvány terjedése elleni intézkedésekre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a fertőzőbb vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában – eddig kilenc esetben -, továbbá Hollandiában és Ausztráliában is – mindegyikben egy-egy betegnél regisztrálták. Az angliai egészségügyi tisztviselők szerint nincs egyelőre bizonyíték arra, hogy az új változat halálosabb lenne, vagy másképp reagálna az oltásokra, de bebizonyosodott, hogy akár 70 százalékkal is fertőzőbb lehet.

A magyar hatóságok egyelőre nem korlátozták a forgalmat, még két járat várható vasárnap a szigetországból: egy Wizz Air járat és egy Ryanair gép. Azt érdemes megemlíteni, ha nem munka miatt érkezik valaki Magyarországra az Egyesült Királyságból, akkor egyébként is 10 napos karantén kötelezettsége van.

Hollandia a legfrissebb hírek szerint legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára – vasárnap éjféltől kezdődőn – vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban. Ausztria és Olaszország szintén bejelentette, hogy nem engedi brit repülők leszállását légikikötőiben, ám a tilalom kezdetének időpontja még nem ismert.

Izraelben is szigorított az EU-s országokon kívül és kötelező karantén-szállodákba kerülnek már vasárnaptól az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek, külföldiek pedig be sem léphetnek Izraelbe a koronavírus szigetországban terjedő új törzse miatt. 

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201220_Magyarorszagra_meg_johetnek_a_brit_repulok_nyolc_EUs_orszagba_mar_nem#rss